Тенденции при хотелите през 2023: умни стаи

Пандемията рязко промени начина, по който пътуваме. Бизнес пътуванията бяха спрени, което доведе до бързо нарастване на виртуалните конференции и събития. Офисите бяха затворени, което доведе до нарастване на работата от разстояние. Здравните притеснения на потребителите стимулираха нова вълна от безконтактни решения. Първоначално мнозина мислеха, че тези промени ще бъдат краткотрайни, но след като самата пандемия се проточи, стана ясно, че „краткотрайните“ промени постепенно се превръщат в дългосрочно поведение.

Сега, няколко години след пика на пандемията, нови фактори набират сила и определят тенденциите в хотелската индустрия – инфлация, липса на работна сила, все по-силен фокус върху новите технологии и др.

Тенденции, за които се очакваше да се развиват в рамките на 10 години, направиха това само за 10 месеца. Индустрията на гостоприемството се променя по-бързо от всякога и е почти невъзможно да се проследяват всички фактори, които оказват влияние върху този динамичен бизнес. В доклада си за 2023 г., Hotel Tech Report очертава 100 тенденции при хотелите, които е добре да следим през тази и следващите години. Ще ги публикуваме в няколко части тук.

Интернет на нещата се разпространява не само в домовете, но и в хотелските стаи. От достъпа до стрийминг услуги до стая ключ на вашия смартфон, основните удобства в хотелската стая стават все по-дигитални. Гостите искат консиерж-услуги или контрол на температурата с едно натискане на бутон (или докосване на пръст), а гласово активираните контроли се разширяват извън простото запитване до Alexa да пусне любимата ви песен. Много от тези иновации изискват само минимални промени в съвременната хотелска стая, така че по-прогресивните хотелиери и особено тези, които търсят да привлекат гости сред поколението Z, могат да ги внедрят бързо.

Собствен стрийминг: Портативните стрийминг устройства като Amazon Fire Stick позволяват на гостите да носят своите филми или предавания буквално в куфарите си, но те могат да ги възпроизвеждат само ако телевизорът в хотелската стая разполага с HDMI и Micro-USB портове. Хотелите могат също така да се възползват от платформи като Enseo, която позволява на гостите да влизат в своите стрийминг акаунти, а при напускане на хотела автоматично да излизат от тях.

Безжично зареждане на устройства: Кабелите са в миналото. Безжичното зареждане предава енергия от зарядна “подложка” към устройство, като смартфон или слушалки, когато устройството се постави върху подложката. Платформи като Chargifi улесняват безжичното зареждане в хотелските стаи.

Умни устройства: Дигитални устройства за температура, осветление и захранване, като Nest, които могат да се настройват и програмират с едно докосване от смартфон или друго устройство.

Управление чрез таблет: Забравете за традиционната папка с информация за услугите в хотела – гостите искат да виждат работното време на ресторанта, менюто за рум сървиз, услугите в спа центъра и препоръки за забележителностите на таблет в стаята, който също да може да възпроизвежда музика, да контролира осветлението и температурата в стаята и да изпраща заявки за услуги. Някои популярни доставчици на такива услуги са Crestron, Intelity, SuitePad и Crave.

Технология за звукоизолация: Нови стандарти за звукоизолиране на прозорците на стаите използват специална акустична технология, която намалява шума от трафика, самолетите или силната музика, което означава, че оплакванията за висок шум могат да изчезнат завинаги.

Гласово управление: Системи като Volara позволяват да се надградят умни портативни тонколони, като Amazon Alexa, така че да обработват различни специфични хотелски заявки. Тези системи позволяват на гостите да използват гласови команди, за да поискат услуги като почистване на стаята или паркиране на автомобила.

Умни огледала: Това високотехнологично удобство комбинира телевизионен екран и огледало. Докато се бръснат или мият зъбите, гостите могат да гледат новини, да проверят времето или да поискат услуги от хотела чрез функция, подобна на консиерж. Пример за такъв продукт е Savvy by Electric Mirror.

Достъп и чекин без ключ: Код от клавиатурата, цифрова версия на ключа за стаята или дори решение с биометрия премахват нуждата от физически ключове за стаята и оптимизират процеса на регистрация (чек ин). Системите за безключов достъп обикновено са напълно интегрирани с по-добрите хотелски софтуери, така че гостите да могат да контролират всеки аспект от престоя си чрез хотелско приложение.

Видео чат с консиерж: С бързо сканиране на QR код, комуникационни системи като Crave позволяват на гостите да говорят, изпращат съобщения или извършват видео чат с персонала на хотела в реално време. Гостите могат да пропуснат разходката до рецепцията, а персоналът може да отговаря на въпроси или да се справя с искания бързо и ефективно.

Умни телевизори: Мнозина от гостите предпочитат да гледат любимите си сериали в Netflix вместо по кабелната телевизия, а умният телевизор – с вградена интернет връзка или допълнително устройство като Apple TV или Roku – позволява на зрителите да изберат своята любима стрийминг услуга от каталога с приложения. Samsung и LG са очаквано водещи в областта на умните телевизори за хотелиерството.