Малките пораснаха: 5 неща, които поколението Z търси, когато пътува


Сякаш не беше толкова далеч времето, когато писахме за милениълите, а ето че вече днес, по възух, суша и вода, по света пътува следващото поколение туристи – поколението Z.

Известно също като Generation Z или Gen Z, това поколение е демографска група, която идва след милиениълите и обхваща родените от средата на 90-те до началото на 2010-те години. Точният диапазон може в известна степен да варира, но обикновено се приема, че ако си роден 1997 и 2012 година, си представител на Gen Z.

Представителите на поколение Z често се описват като „цифрово родени“ и „дигитални жители“ (digital natives) – те никога не са виждали свят без интернет, мобилни комуникации и десетките технологични джаджи, които днес ни заобикалят.

Поколението Z са най-новото поколение туристи и хотелиерите трябва да изучават техните навици и предпочитания, когато пътуват, защото Z са доста по-различни от предшествениците си – милениълите.

Ето и пет неща, които, според Hotel Online, Gen Z търсят, когато пътуват:

  • Z са готови да харчат повече пари за преживявания, отколкото за материални придобивки. Те са по-авантюристични и търсят изживявания, свързани със самото пътуване. Хотелиерите могат да се възползват от нуждата на това поколение да търси нестандартни маршрути и преживявания, които им предложат пакети за настаняване, които включват дейности като приключенски спортове или уелнес ритрийти.
  • Те са по-спонтанни при резервациите на полети и настаняване и изискват по-малко време за планиране, в сравнение с поколенията преди тях. Възможността за работа от всяко място става все по-разпространена, затова Z по-скоро избират да пътуват сами, вместо да търсят компания.
  • Поколението Z се интересува от устойчивост. Те са по-загрижени за опазването на околната среда в сравнение с предишните поколения и често търсят места за настаняване, които са екологични и развиват устойчив бизнес. Хотелите могат да отговорят на тази тенденция, като въведат зелени инициативи и практики. Някои хотели вече включват устойчиви материали в своя дизайн и операции или си сътрудничат с местни организации, които предлагат на гостите възможности да се включат в техните дейности за опазване на околната среда.
  • Z търсят потапяне в местната култура. Те не просто искат да посетят популярните забележителности, а предпочитат да изживеят “истинската част” на дестинацията. Те са любопитни и искат да видят мястото „през очите“ на местните. Хотелите могат да си партнират с местни бизнеси, като ресторанти или центрове за активности, за да предложат на гостите уникални преживявания, които ще ги свържат по-силно с дестинацията.
  • Поколение Z разполага с широк достъп до дигитални технологии, поради което е почти постоянно свързано със социални мрежи, като Instagram и Tiktok (но не и Facebook, който според тях е място за „динозаври“). Z използват тези платформи, за да планират, а след това да споделят своите пътешествия. Видят ли онлайн нова тренди дестинация, това е мястото, където вече искат да отидат. Резултатът – много хотелиери започват да създават визуално привлекателни (наричани също Instagramable) зони в хотелите си, които да бъдат подходящи като фон на снимки, които след това да бъдат споделяни онлайн. Да наемете инфлуенсър също може да се окаже добро решение. В този случай обаче не пропускайте първо да научите как да различавате истинските инфлуенсъри от обикновените „ловци“ на безплатни нощувки.

И все пак, как да разберете мисленето и да се адаптирате към предпочитанията на поколение, с което ви делят не просто години, а цяла епоха? Как да подготвите хотела така, че да изглежда привлекателен в техните очи? Един от правилните отговори е да привлечете представители на Z към екипа на хотела и след това да се консултирате с тях. Все пак, освен туристи, те са и бъдещото поколение хотелиери, нали?