В началото на юни, Хотелският инвестиционен форум събра 250 представители на бранша в София

На 6-ти и 7-ми юни в хотел „Холидей Ин“ в София се проведе третият Хотелски инвестиционен форум. Авторитетното събитие събитие събра над 250 собственици и управители на хотели и хотелски групи у нас, както и директори в международни вериги, като Marriott, Hyatt, Hilton и други.

Форумът
Форумът беше открит от министъра на туризма Николина Ангелкова, която сподели, че според данните на министерството, за периода 2014 – 2017 г., леглата в местата за настаняване с четири и пет звезди са се увеличили от близо 121 хил. на около 150 хил. или около 24% ръст за периода. През 2014 г. висококатегорийните хотели са били 369, а през 2017 г. вече са 418. Като дял от легловата база с поне 10 легла, 4- и 5-звездните хотели заемат около 43%, с тенденция за устойчиво нарастване.

Темите
Някои от темите, които делегатите обсъдиха по време на конференцията, бяха „Инвестициите в хотели у нас – атрактивни ли са все още и в какъв тип хотели да инвестираме?“, „Архитектура и дизайн на хотела – как да предвидим вкуса на утрешния клиент днес?“, „Договор за управление, франчайз или лизинг – кои стратегии работят най-добре за собствениците на хотели?“, „Иновации в туризма – кои компании, технологии и решения променят туристическия бизнес през последните години и как бизнесът да се възползва от тези иновации?“, „Китайският изходящ туризъм и неговото влияние върху страните от Източна Европа“, „Как дигиталният маркетинг променя туристическата индустрия? Тенденции, възможности, примери от практиката“ и други.

Участници на високо ниво
Сред лекторите и делегатите на Форума бяха ръководители на водещи хотелски и туристически компании, като Лъчезар Тодоров – изпълнителен директор на Тера Тур Сервиз (инвеститор в Hyatt Regency Sofia), Дитер Корнек – ръководител „Проучване на проекти“ в TUI Hotels & Resorts, Бен Годън – ръководител „Управление на хотелски активи“ в Colliers International, Маргита Тодорова – търговски и маркетинг директор и акционер в „Албена“ АД, Нели Сандалска – изпълнителен директор на BT Development, Такуя Аояма – вицепрезидент „Развитие“ за Русия и Балканите в Hyatt International, Силвия Ловрета – директор „Международно развитие“ за Югоизточна Европа в Marriott International, Мерибел Арнет – управляващ директор за Централна и Източна Европа в Hilton Worlwide и над 40 други.

TOP 100 Best Hotels in Bulgaria
По традиция, в рамките на събитието бяха връчени сертификатите на някои от най-успешните хотели в България – участници в ежегодната класация „TOP 100 Best Hotels in Bulgaria“.

Целта на наградите е да бъдат отличени хотелите, постигнали и запазили през годината най-високо ниво на обслужване и удовлетвореност на гостите си, независимо от броя на стаите (над 30), дизайна или местоположението им.

Селектирайки топ-хотелите у нас, от Форума целят да отличат най-добрите примери в бизнеса, като по този начин мотивират собствениците и мениджърите в бранша постоянно да търсят развитие в най-важната област на туризма – високото качество на обслужване.

Обективност при оценките – как беше постигната тя?
Любопитен факт е, че за да се запази конкурсът максимално безпристрастен и обективен се изключва участието на каквото и да било жури, защото колкото и опитни да са експертите, които биха участвали в подобно жури, няма как всеки от тях да познава всеки от 3500-те хотела, които бяха оценени през тази година. Ежедневно обаче, хотелите са оценявани от техните гости – хората, които резервират, нощуват, а след това споделят впечатления и оценки в международни сайтове, като Tripadvisor, Booking.com, Holiday Check, Facebook и други. Именно на база техните мнения се подготвя класацията.

За да се гарантира максимална обективност, през тази година Форумът си партнира с международния лидер в оценката на онлайн репутацията ReviewPro, а самото оценяване беше базирано на техния Global Review Index (GRI), който се използва от хиляди хотели и хотелски групи по цял свят, за да следят и подобряват своята онлайн репутация. Критериите, по които бяха излъчени 100-те най-добри хотела в България, бяха техният резултат в Global Review Index, промяната на индекса спрямо предходната година, общият брой коментари на клиенти и процентът на позитивните коментари спрямо общия им брой.

В следващите броеве на HoReWeek ще ви запознаем с някои от собствениците и мениджърите, които лично се включиха в Хотелския инвестиционен форум, за да получат своите сертификати и да споделят част от опита си с другите делегати.

Вижте по-надолу снимки от Форума, дискусиите и наградите „TOP 100 Best Hotels in Bulgaria 2018“:

[AFG_gallery id=’3′]