Фонд за инвестиции в хотели с капитал от 150 млн. паунда създаде Thomas Cook

Хотел Casa Cook на остров Кос. Снимка: Thomas Cook

Туроператорът Thomas Cook обяви създаването на инвестиционен фонд с капитал от 150 млн. британски паунда (около 170 млн. евро), съвместно с базираната в Швейцария специализирана хотелска инвестиционна компания LMEY Investments.

Фондът Thomas Cook Hotel Investments ще разчита на опита в управлението на хотели и дистрибуторската мрежа на туроператора, както и на експертизата в идентифицирането на подходящи активи за придобиване и последващата им реновация, което е „специалитет“ на LMEY Investments.

Фондът ще се фокусира върху придобиването на хотели в ключовите дестинации на Thomas Cook, като с течение на времето той ще се разраства чрез набиране на капитал от нови партньори.

Първоначално, Thomas Cook Hotel Investments ще включва пет хотелски актива, чрез които ще се развие портфолиото от собствени брандове на туроператора. Thomas Cook и LMEY Investments притeжават равни дялове в новото дружество, чийто капитал се формира чрез апортни вноски от двете страни – два хотела на Thomas Cook, както и неговите курорти – Sunwing Kallithea в Родос и популярния Sunwing Makrigialos в Крит и два брандирани хотела на LMEY Investments в Испания. Третият имот от страна на LMEY Investments ще бъде всъщност първият, който двете фирми ще развият съвместно – Casa Cook в Ибиза (Испания).

Casa Cook е бутиков лайфстайл бранд на Thomas Cook, който печели одобрението на туристите, заради оригиналния си дизайн и високо ниво на обслужване. Една от дестинациите, в които през 2019 г. предстои отваряне на хотел от веригата, е Брела (Хърватия).

Според Инго Бурместер – управляващ директор на Thomas Cook Hotels and Resorts, новият фонд ще позволи по-бързо разрастване на седемте собствени бранда на туроператора, които освен Casa Cook включват също семейните курорти Sunwing, adult-only селищата Sunprime и премиум хотелите Aldiana, които акцентират върху физическата активност на гостите.

С консолидирани приходи от девет милиарда британски паунда, Thomas Cook Group е една от водещите ваканционни туристически групи в света. Компанията обслужва 20 млн. туристи годишно и е листвана на лондонската фондова борса.

LMEY Investments се занимава с инвестиции в хотелски имоти. Понастоящем, компанията притежава 20 хотела в 11 държави с общо 3200 стаи, които се очаква да нарастнат до 5000, след приключването на настоящата експанзия.