Започна строителството на хотел Marriott в София


В края на миналата година започна строителството на бъдещия хотел „Мариот“ (Marriott) в София. Инвеститор в 107-метровата сграда е „Айтауър Дивелопмент“ ЕАД, изпълнител е „Щрабаг“, а проектант „Архитектурно студио Пантелеев“ ЕООД на арх. Иво Пантелеев.

Сградата ще се намира на мястото на цирка на пл. Солни пазар. Теренът с площ от 5000 кв. м е купен още през 2003 г. от дружеството „Ай Ти Риъл Естейт“ АД, а през 2012 г. компанията получава разрешение за строеж на многофункционална сграда с офиси, жилища и търговска част и по-малка многофункционална сграда с подземен гараж. През март 2017 г. главният архитект на София допуска изменение на инвестиционния проект и в края на същата година стартира строителството.

Общата инвестиция в Мариот София се оценява на 50 млн. евро.

Хотелът ще се състои от 30 надземни етажа и три подземни нива с паркинги и складови помещения. Общият брой стаи ще бъде 210, като на последните 10 етажа ще има апарт хотел с 60 апартамента. Ще бъдат изградени също няколко ресторанта, конферентни зали и СПА център.

Според информационната табела на обекта, строителството ще продължи 30 месеца, а хотелът ще бъде открит през 2020 г.

Въпреки че според различни източници инвеститорът „Айтауър Дивелопмънт” ЕАД се управлява от италианеца Виторио Гори, справка на HoReWeek разкрива два любопитни факта. Първият от тях е участието в съвета на директорите на Христина Кирчева, която, заедно с Георги Кирчев, участва в управлението и на „Вертиго консорциум“ ООД. Георги Кирчев, който заедно със съпругата си Мая Кирчева е съсобственик на фирма „Хрисома“ се смята за близък с бившия премиер Иван Костов. Друг факт, който свързва Георги Кирчев с „Айтауър Дивелопмънт” е адресът на управление на компанията – ул. „Московска“ 47. На този адрес се намира къщата на Никола Мушанов, която, според различни източници, от 2012 г., е собственост именно на Георги Кирчев.