Идея за хотелиери: уелнес програми „само за жени“

В своя доклад „Мега тенденциите, които ще определят уелнес индустрията през 2019“, наред с новостите в храненето, поддържането на добра физическа форма и технологичните уелнес-джаджи, туристическото издание Skift посочва и една тенденция, от която биха могли да се възползват и предприемчиви хотелиери в България – става дума за различните програми и ритрийти „Само за жени“.

„Без мъже, без деца, без проблеми!“ – уелнес ритрийтите „само за жени“ разцъфтяват по целия свят с обещания за тотален лукс. „Оставете грижите (и децата – ако имате) вкъщи и се фокусирайте главно върху своето физическо и душевно здраве!“, съблазняват рекламите.

Escapada – европейска компания, която специализира в организирането на уелнес програми лансира през 2019 г. серия women-only ритрийти, насочени към решаването на различни женски проблеми, като безсъние, предменструален синдром (PMS), репродуктивни проблеми и други.

SuperShe – стартъп, фокусиран върху този тип туризъм, дори наскоро купи един финландски остров, за да помогне на гостите си напълно да се откъснат от източниците на стрес в живота си.

„При нас ефектът „само за жени“ не беше търсен целенасочено, но така се получи, че в стремежа си да помогнем на жените да се погрижат за себе си, те все по-често започнаха да се връщат като редовни клиенти – някои за четвърти или пети път“, споделя Маргарет Бърнс Вап – основателка на women-only Big Sky Yoga Retreats в Монтана (САЩ), където цените на 3-дневен пакет за един човек се движат около 2200 долара. Според Вап, жените често поставят всеки друг пред себе си и дори чувстват известна вина, когато решат да се погрижат за здравето и самочувствието си.

Контактите с нови хора също са сериозна причина, жените да харесват тематичните ритрийти. Според Кристина Рот – основател на SuperShe, една от основните цели на компанията е да спомага за създаването на нови контакти, приятелства и добро настроение, а също да интегрира в програмите различни фитнес и уелнес аспекти.