Всичко, в което AccorHotels инвестира през изминалата година

Ако имате усещането, че AccorHotels не са имали и няколко седмици без сключена сделка през 2016 г., то съвсем не сте далеч от истината.

Всъщност, през 2016 г. базираната в Париж компания завърши няколко инвестиционни проекта, като придоби други хотелски брандове или създаде партньорства с тях, разработи алтернативни платформи за настаняване или разви допълнителни услуги, които подпомагат основната й дейност.През април, компанията анонсира плановете си за пет сделки и партньорства през 2017-та. За 2016-та бяха реализирани общо осем сделки, като най-голямата от тях е придобиването на брандовете Fairmont, Raffles и Swissotel за 2,7 милиарда долара. Това, което следва, е задълбочено изследване на всяка от тези „придобивки”, включително възможностите те да участват в плановете на компанията-майка да се предложи настаняване от нов тип.

Част от революцията на алтернативните услуги за настаняване
За разлика от своите конкуренти, AccorHotels не се притеснява да инвестира и дори да придобива доставчици на алтернативни услуги по настаняване. И докато останалата част от хотелиерския бизнес се задоволява да повтаря как бизнес моделите на споделената икономика, като Airbnb, не представляват голяма заплаха или че се целят в различен тип клиенти, изпълнителният директор на AccorHotels Себастиан Базин смята, че такъв подход е не само лош, но и безотговорен. „Би било изключително глупаво и безотговорно да се борим с която и да е нова концепция, предложение или услуга, а какво остава за цялата идея за споделена икономика”, коментира пред изданието Skift Базин скоро след като компанията обяви придобиването нa Onefinestay за 168 милиона долара. „Това е посоката, в която върви светът. Всички тези нови услуги са много силни, много добре управлявани и ефективни. И ние трябва да ги прегърнем”.

В допълнение към придобиването на Onefinestay през миналата година, Accor също така придоби 49 процента от Squarebreak – базирана във Франция платформа за луксозни ваканционни имоти под наем, която работи основно на територията на Европа, и 30 процента от Oasis, базирана в Маями платформа за настаняване от типа „домът среща хотела”.

По-рано през тази година Accor обяви интереса си и към базираната в Атланта Travel Keys – брокер на частни ваканционни имоти с повече от 5 хиляди вили по цял свят. От Accor заявиха намеренията си да финализират сделката до края на 2017-та.

С всички тези инвестиции е ясно, че AccorHotels плануват да се превърнат в дългосрочно предизвикателство за всички свои конкуренти, включително за самите Airbnb. Днес, портфолиото от брандове за споделено настаняване на AccorHotels изглежда впечатляващо – от Oasis и Squarebreak, до Оnefinestay и Travel Keys, след придобиването на които общият брой адреси за луксозно частно настаняване на компанията ще надхвърли 8500.

Обогатяване на портфолиото в хотелския сегмент
Друга област, в която AccorHotels разширяват портфолиото си, е колекцията от брандове в луксозния хотелски сегмент – сектор, в който и самият Базин признава, че в миналото са имали слаби позиции. Но след придобиването на Fairmont Raffles през 2016-та, а също така установяването на стратегическо партньорство с Banyan Tree, компанията се доказа като страховит играч и в този сегмент.

През миналата година AccorHotels създаде и своя марка за луксозни имоти – AccorHotels Luxury Brands Collection, която се ръководи от ветерана в областта Крис Къхил, изпълнителен директор на Fairmont Raffles до 2012 г. Сред брандовете в това поделение на компанията са Fairmont, Raffles, Swissotel, както и Pullman и Mgallery. И докато партньорството с Banyan Tree е по-скоро предизвикателство за компанията, придобиването на Fairmont Raffles през миналото лято вече дава своите резултати. По време на годишния отчет за 2016-та Базин каза, че „за почти седем месеца от придобиването й, Fairmont Raffles Hotels International е сключила 20 сделки – повече, отколкото за предходните две години”.

Създаване на стратегически партньорства
В допълнение на партньорството си с Banyan Tree, AccorHotels инвестира целенасочено и в други няколко бранда – Huazhu, 25hours Hotels, and Rixos Hotels, в стремежа си да увеличи присъствието си в стратегически региони, като Китай, Германия и Турция.

Източник: Skyft