Впечатляващите минерални бани на Будапеща от птичи поглед


Минералните води на Будапеща са неразривно свързани с историята на града в продължение на столетия. Носейки гордо титлата „Градът на минералните бани“ (City of Spas), столицата на Унгария се гордее със 118 термални извора, който осигуряват над 70 млн. литра минерална вода на ден, с температури от 21℃ до 78℃.

Днес, Будапеща разполага с 15 обществено достъпни минерални бани, без да се броят частните, като тези в хотелите Ramada Plaza, Thermal Hotel Margitsziget и Corinthia Royal. Някои от баните са изградени в паркове и разполагат със специални аквапарк-зони за деца, като Палатинус. В други пък, като построената пред 500 години баня Рудас, редовно се организират дискотеки и партита и са притегателни центрове за млади хора от цял свят.

Тук ви представяме една галерия със снимки на минералните бани на Будапеща от един по-различен ракурс – снимани от птичи поглед.

Банята Гелерт (Gellért)

Световноизвестната минерална баня към хотел Гелерт е открита през 1918 г. и е построена в стил „Сецесион“. Да се потопиш във вътрешните басейни тук е все едно да вземеш вана в музей. Във външните басейни пък са изградени различни атракции, като изкуствени вълни, хидромасажори и др.

Банята Рудас (Rudas)


Построена през 16-ти век, банята Рудас е модернизирана и разширена през последните години с футуристично джакузи на покрива, откъдето се разкрива и поразително красива гледка към река Дунав и града. Традиционната турска баня е разделена на женска и мъжка през седмицата, но работи като смесена през уикендите. Както споменахме и по-горе, в банята Рудас се организират ежеседмични партита и тя е притегателен център за жители и гости на Будапеща.

Банята Паскал (Paskál)


Това е най-новата минерална баня в града. Паскал е популярна и се посещава често от местните.

Банята Сечени (Széchényi)


Един от най-старите и най-големи СПА комплекси в Европа – Сечени е разположена в градския парк в дворец, построен в стил необарок.

Банята Кирали (Király)


Точно като банята Рудас, и Кирали въплъщава някои от най-автентичните черти на османската архитектура. Основният басейн е покрит с впечатляващ купол, набразден с малки цепнатини, създаващи интересни светлинни ефекти.

Банята Лукач (Lukács)


Лековитите свойства на минералната вода в района на банята Лукач са били познати още от 12-ти век, когато рицарите от ордена „Свети Джон“ са идвали, за да лекуват раните си тук. Днес, традициите на лечението с минерална вода се продължават от института по ревматология и физиотерапия, който се намира в съседство на банята.

Банята Дандар (Dandár)


Разположена в южния край на Будапеща, банята Дандар е доста популярна сред местните, заради сравнително ниските цени на билетите, така че понякога тук се струпва сериозна тълпа.

Банята Дагали (Dagály)


Банята Дагали се намира близо до моста Арпад. Тя също е популярна сред местните, които търсят спокойствие и тишина.

Плажът Палатинус (Palatinus)


Палатинус е бил първият плаж в Будапеща, отворен още през 1919 г. Той е живописно разположен върху остров Маргит, в центъра на града.

Плажът Pünkösdfürdői


Подобно на другите забележителности в района Обуда, и плажът Pünkösdfürdői предлага разнообразни забавления и услуги, но в по-спокойна, природна среда.

Плажът Csillaghegyi


Разположен в просторен парк в северната част на Будапеща, Csillaghegyi предлага уникалната възможност да се разхождате и плувате в продължение на цял ден.

Плажът Ромаи (Római)


Познат още по римско време – през 2-ри век, този плаж е реновиран през 2000 г. Много подходящ за семейства с деца, заради разнообразните атракции, които предлага.

Холидей Бийч (Holiday Beach)


Този хотелски комплекс е добър пример за това, как някои предприемчиви хотелиери в Будапеща се възползват от природните дадености, за да предложат на гостите си комбинацията от нощувка, съчетана със СПА услуги и минерален басейн.

Басейни на круизни кораби


Речните круизни кораби по Дунав са екипирани с басейни на борда, така че гостите да могат да се потопят блажено във водата, докато обикалят по реката.

Бонус: минералните бани на София


Връщайки се обратно в София веднага си припомняме народната поговорка „Вода гази, жаден ходи“. В града има цели 42 минерални извора с 8 различни вида води, което е отлична предпоставка за развитието на балнео и СПА туризъм на европейско ниво. Обаче, подобно на друго природно богатство на града – планината Витоша, и минералните извори не се използват, така че да носят приходи, а вместо това наблюдаваме куриозни проекти, като Централна баня, която след дългогодишна реставрация отвори врати като „Регионален исторически музей – София“.

Друга минерална баня – в квартал „Овча купел“, предстои да бъде трансформирана в един от компонентите на „Центъра за изследване на лечебните свойства на минералните води“, който ще бъде финансиран с 29,8 млн. лева по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” и не е съвсем ясно, с какво ще допринесе за привличането на туристи в столицата.

/източник: boredpanda.com/