Вицепрезидентът на HOTREC д-р Акос Никлай ще се срещне на 16-ти май с български хотелиери и ресторантьори

Поканата за срещата е отворена за всички, които се интересуват от развитието на хотелския бизнес у нас.

На 16-ти май от 10 ч. сутринта в „Рослин Тракия Хотел София” на ул. „Солунска” 30 ще се проведе отворена среща между д-р Акос Никлай – вицепрезидент на европейската хотелска и ресторантска асоциация HOTREC и български хотелиери и ресторантьори. На срещата, която се провежда с медийното партньорство на Hotel & Restaurant Week, са поканени собственици и управители на места за настаняване, които се интересуват, как могат да бъдат създадени по-ясни регулации и по-справедливи „правила на играта” в този бизнес у нас.

Д-р Никлай ще представи възможностите, които българските хотелиери биха получили, ако наша национално представена асоциация се присъедини към HOTREC, а също – какви са изискванията и формалностите това да се случи. В „Гласът на европейския хотелски бизнес”, каквото е мотото на организацията, членуват 43 национални асоциации от 30 държави от цяла Европа. По време на срещата ще бъдат засегнати също въпроси, свързани с професионалното обручение (dual vocational training), както и категоризацията на хотелите.

Известно е, че в различните държави по света съществуват различни критерии за категоризация на местата за настаняване, като те често се разминават помежду си. Въпреки липсата на единен световен стандарт, системата Hotelstars Union, която HOTREC развива през годините е най-авторитетната позната такава и благодарение на стриктните си изисквания се ползва с най-голямо доверие сред хотелиерите и гостите на хотелите на Стария континент. Ако у нас бъдат приети съответните законови промени и страната ни се присъедини към HOTREC, българските хотелиери също биха имали възможност да се възползват от сертифицирането по системата на Hotelstars Union.

Д-р Никлай ще се спре също и на темата за ролята на министерството на туризма като партньор на хотелиерите, защо то не бива да изпълнява функциите на национална хотелска асоциация и как създаването на такава асоциация би повишило нивото на българския туризъм, като цяло.

Програмата на срещите на Акос Никлай е следната:

  • 16 май, 10 ч. сутринта – София, „Рослин Тракия Хотел София”
  • 20 май. 11 ч. сутринта – Варна, „Рослин Димят Хотел Варна”

По време на срещата в София ще гостуват и ръководители от хотелска група в Турция, които ще представят наблюденията си във връзка с предизвикателствата пред хотелиерите, свързани с новия общ регламент за защита на данните GDPR.

Участието в срещите е безплатно, но желаещите трябва да потвърдят своето присъствие най-късно до 15-и май на имейлите на координаторите:

  • Хенинг Крипендорф, управляващ директор на „Рослин Хотелс”: henning@ecm.bg
  • Валентина Георгиева: v.georgieva@centralparkhotel.bg