Топ хотелиери се събират за хотелски антикризисен щаб. Ще търсят решения и идеи, как да се стимулира бизнесът

2020-та ще остане в историята на туризма като може би най-трудната за целия период от съществуване на този бизнес година. Оказа се, че една световна пандемия от грип може не само да стопира световните пътувания, но и да промени из основи начина, по който се прави туризъм.

Поне в България обаче, 2020-та бележи началото и на една положителна тенденция – все повече хотелиери разбират, че наличието на хотел не е автоматична предпоставка за неговия успех.

Допреди година, особено сред новопоявилите се в бизнеса морски хотелиери, разбирането за управление и маркетинг се свеждаше до това, да „продадеш“ хотела за сезона на някой от големите туроператори, а той… да се оправя.

Мотивирай ги, обучи ги, грижи се за тях, направи ги победители…и те сами ще се погрижат за гостите. А когато гостите се почувстват обгрижени, те ще се върнат отново.
Бил Мариот – основател на веригата Marriott.

Две са събитията, които маркират края на този “романтичен” период в българския хотелиерски бизнес – миналогодишният фалит на Томас Кук и тазгодишната пандемия.

В година, в която може би над половината от летните хотели няма да отворят, а бизнес хотелите все още очакват възобновяване на международните полети, нарастващо значение за хотелиерите ще имат неща, като поне базови познания за бизнеса, следене на новостите в бранша, следене на отзивите на гостите в социалните мрежи, правилно отношение към персонала и разбира се гостоприемство – фундаментът на хотелския бизнес.

И ако гостоприемството е черта, която трудно може да бъде придобита, ако не я притежаваш по природа, то при добро желание всичко останало може да се научи.

Има само един шеф – Гостът! И той може да уволни всеки в компанията – от директора надолу, като просто реши да похарчи парите си другаде.
Сам Уолтън – основател на веригата „Уолмарт“.

С тази цел, преди около два месеца, беше поставено началото на Hotel & Tourism Virtual Forum – серия от ежемесечни онлайн срещи, продуцирана от създателите на Хотелския форум – добре познато на хотелиерите у нас голямо събитие с международно участие.

По време на тези срещи, организаторите ще канят български и международни инвеститори, експерти и мениджъри, които да споделят част от своя богат опит и да провокират нови решения и идеи сред участниците.

След като първото издание на HTVF се възприе повече от радушно и беше посетено от над 350 участника, на 10 и 11 юни предстои втория виртуален форум, за който вече потвърди участие един от големите експерти в областта на управление на приходите в Европа – проф. Хорациу Тудори. На 11 юни, от 17:30 ч., преподавателят в École hôtelière de Lausanne (Швейцария) ще изнесе лекция с тема „Поредната световна криза – управлението на приходите между миналото и настоящето“.

Ден по-рано, на 10 юни, от 10:15 ч. сутринта ще се проведе дискусията „Хотелски антикризисен щаб: има ли лесни решения за управление на хотела в условия на С-19 и социална дистанция?“, в която участие ще вземат опитни мениджъри на хотели и хотелски комплекси, сред които:

 • Николай Русев – генерален мениджър на Гранд Хотел София
 • Маргита Тодорова – търговски и маркетинг директор на „Албена“ АД
 • Никола Петков – изпълнителен директор FPI Hotels & Resorts
 • Светла Станева – мениджър корпоративно развитие на „Дипломат Плаза“ (Луковит)
 • Живко Желязков – генерален мениджър на хотел „Централ“ (София)
 • Анна Божкова – генерален мениджър на „Арте СПА § Парк“ (Велинград)
 • Димитър Колев – генерален мениджър на Пирин Голф (Банско)
 • …и други.

За кого ще бъде полезно да се включи:

 • Собственици и мениджъри на хотели, а също FOM, F&B мениджъри, ръководители продажби и маркетинг и други оперативни кадри.
 • Фирми-доставчици за хотели.
 • Туроператори и туристически агенции
 • Архитекти и дизайнери.
 • Журналисти, които се интересуват от тематиката и желаят да научат от първа ръка, какво точно се случва в туризма.
 • Преподаватели по туризъм и представители на академични институции със специалности, свързани с туризма.
 • Представители на държавната и общинска администрация.

Работните езици на Форума са английски и български. Участието е безплатно, след предварителна регистрация на линковете по-долу.

 

Програма и регистрация за Hotel & Tourism Virtual Forum:

СРЯДА

10:15 – 11:45: Хотелски антикризисен щаб – има ли лесни решения за управление на хотела в условия на С-19 и социална дистанция? (на български)

Безплатна регистрация за програмата в сряда тук >>

 

ЧЕТВЪРТЪК

17:30 – 18:15: Поредната световна криза – управлението на приходите между минало и настояще. (на английски)
18:15 – 19:30: Продажби и маркетинг на хотела: защо ценовата война е погрешен ход и как да го избегнем? (на български)

Безплатна регистрация за програмата в четвъртък тук >>

 

Hotel & Tourism Virtual Forum се провежда със съдействието на Bulgarian Association of Hotel Executives, Евродизайн Системс и БГТуризъм