В Макао бе открит “Морфей” – най-футуристичният хотел в света (галерия)

В град китайския град Макао бе открит футуристичният хотел „Морфей“ (Morpheus), построен по проект на един от най-големите съвременни архитекти – вече покойната Заха Хадид. А знаете ли, защо в структурата на хотела са предвидени тези празнини? За да преминават през тях метафизичните дракони, за които се говори във Фън Шуй.

Невероятният 40-етажен архитектурен шедьовър бе официално открит на 15 юни. От „Заха Хадид Архитекти“ твърдят, че това е първата в света сграда с „екзоскелет“ (външен скелет – б. ред.) в свободна форма, благодарение на което, тя може да устои на всевъзможни природни катаклизми – земетресения, тайфуни и наводнения.

Хотел „Морфей“ е петата сграда от комплекса City of Dreams в столицата на хазарта в Азия. Той разполага със 780 стаи, а също с казино, търговски център, конферентни зали, панорамен ресторант, VIP игрални помещения, СПА центрове и открит басейн на покрива.

Според авторите на проекта, при оформлението на екстериора на сградата, като вдъхновение им е послужило традиционното китайско ювелирно изкуство на резбата по нефрит. Хотелът представлява две вертикални кули, съединени помежду си с три закрити „моста“. В мостовете са разположени общите зони.

Споменатият по-горе екзоскелет служи като носеща конструкция на сградата. Той е съставен от 1200 „възела“, всеки от които тежи по 18 тона. Благодарение на екзоскелета, в помещенията се създава естествено затъмнение, което ги защитава от слънчево прегряване. Енергопотреблението на сградата се управлява от интелигентна система, която го регулира в зависимост от външните условия.

Празнините конструкциите на високите сгради, които често могат да се видят в азиатските мегаполиси, например в Хонконг, всъщност се правят заради принципите на учението Фън Шуй. Според него, ако една сграда е разположена между планината и морето, отворът в нея би позволил свободната циркулация на енергията. Според легендата, в планините живее дракон, който често лети до морето и обратно, а сграда без отвор би могла да разсърди дракона. Така че наличието на достатъчно голяма празнина е гаранция за благополучие.

Подобно на хотел „Бурж Ал Араб“ в Дубай, най-вероятно и хотел „Морфей“ ще се превърне в туристическа дестинация, сам по себе си. Без съмнение, Макао вече има своя сграда-символ, която няма как да бъде сбъркана с някоя друга.

За съжаление, самата Заха Хадид няма как да види творението си реализирано – гениалната архитектка от ирански произход почина по-миналата година на 65 години, а работата по обекта беше довършена от нейните сътрудници.