В Копенхаген реновират хотел Royal на емблематичния дизайнер Арне Якобсен


Известното дизайнерско студио Space Copenhagen беше избрано да реализира мащабната реконструкция на хотел „Роял“ в датската столица, която вече е почти към края си.

Проектът включва реновацията на 259 стаи и апартаменти, лоби бар, конферентни зали, както и ресторанта на хотела, който първоначално отваря врати през 1960 г.

Сградата, проектирана от датския архитект и дизайнер Арне Якобсен за авиокомпанията Scandinavian Airlines System (SAS), е всъщност първият небостъргач в Копенхаген и един от най-ярките образци на модерната датска архитектура.

Сега познат като Radisson Blu Royal, хотелът е известен и като gesamtkunstwerk – проект, в който прочутият дизайнер надзирава всеки аспект – от архитектурата на сградата, през мебелите, чак до приборите в ресторанта.

Space Copenhagen на дуото Signe Bindslev Henriksen и Peter Bundgaard Rützou има амбициозната задача да запази духа на хотела и да модернизира иинтериора, така че да не се допусне, той да се превърне в музей.

Много от оригиналните елементи и мебели на Арне Якобсен са запазени и презентирани отново, като например столът-яйце и столът-лебед (Egg chair и Swan chair). Възстановено е и витото интериорно стълбище с тапицираните в кожа парапети – един от най-оригиналните елементи на интериора.

Очаква се, проектът по реконструкцията на хотел Radisson Blu Royal да бъде завършен през пролетта на тази година.

/източник: dezeen/