Турция се завръща на картата като водеща туристическа дестинация

След няколко слаби години, туристите се завръщат в Турция. Докато през 2017 година повече от 37 млн. човека посетиха страната , очакванията за 2018-та са за над 40 милиона, според министерството на туризма и културата на страната. Тази цифра ще бъде близо или дори над рекордната 2014 година, пише tourism-review.com.

През 2019 г. ръстът ще се запази. „Ние очакваме 23% ръст през 2019 г., което означава че ще посрещнем 48 млн. туристи“, не крие ентусиазма си министърът на туризма Мехмет Ерсой. „Турция се завръща като водеща туристическа дестинация“.

Фокус върху ЕС и Русия
През следващите няколко години, Ерсой иска да увеличи бюджета за туристическа реклама на южната ни съседка, като фокусът на тази реклама ще бъде върху Европа. „Ние желаем да върнем обратно специално гостите от Германия и Великобритания“, споделя той. Други целеви групи са туристите от Русия и Саудитска Арабия.

Тази маркетингова инжекция не е случайна – докато числата като цяло вдъхват позитивизъм, все още има пазари, които генерират недостатъчен брой туристи и Германия е един от тях. През силни години, като 2015-та, 5,6 млн. германци са посетили Турция, докато през 2018-та техният брой е само 5 милиона.

Ръст на цените на нощувките
Хотелиерите в Турция отново могат да дишат спокойно – цените продължават да се покачват устойчиво. Заетостта през първите девет месеца на 2018-та е била 66,8%, а среднодневните цени (ADR) – 72,1 евро или 5,1% ръст спрямо предходната година. Специално в Истанбул, среднодневните цени са нараснали от 76 до 82,6 евро, за една година.

Конфликтите въобще не пречат на бизнеса
Един от най-интересните детайли на днешния туризъм в Турция е, че въпреки че тя е в конфликт с няколко от държавите в региона, това не оказва въздействие на броя туристи, пристигащи от тези държави. Например между януари и октомври 2018 г., броят на туристите от Израел се е увеличил с 15% спрямо предишната година.

От Египет, чието правителство е редовно атакувано от Ердоган, броят на туристите е нараснал с 50%. Дори от съседна Армения се наблюдава ръст с 8%, независимо от наслоените исторически негативи, пише tourism-review.com.

Ползите от девалвацията на лирата
Дисбалансът в турската икономика не се възприема като проблем от туристическите специалисти, дори напротив – въпреки че лирата загуби около 40% от стойността си спрямо еврото и долара през тази година, докато инфлацията нарасна с 24%, хотелите печелят от това, че обявяват цените си в евро, британски паунди и долари, така че в крайна сметка получават повече лири от един турист.

Голямата победа на турския туризъм е, че след няколко години застой, браншът и туристите отново обсъждат басейните и интересните дестинации за посещение, а не с кого страната е в конфликт или поредната криза в икономиката.