Току-що, независимите хотели се сдобиха с още един канал за дистрибуция

Ако до момента имаше някакво съмнение, че Airbnb ще се насочи към фронтална конкуренция с лидерите в хотелските резервации Priceline Group и Expedia, то това съмнение вече окончателно се разсея.

В сряда миналата седмица Airbnb обяви, че е сключила споразумение за партньорство с облачната платформа SiteMinder, която се ползва от 28000 хотела по света. Сега, хотелите, които използват платформата и отговарят на определени критерии на Airbnb, могат лесно да публикуват в същата своя инвентар, включително наличността си в реално време, цените за нощувка и друго съдържание, благодарение на технологията, която новите партньори са разработили съвместно.

Все още не са напълно ясни критериите, по които Airbnb ще определя, дали един хотел е подходящ за добавяне, но в общи линии това, което става ясно от предишни изявления на съоснователя на сайта за споделено настаняване Брайън Чески е, че ако хотелът не предлага „масов продукт“, едва ли ще има проблем с неговото включване.

Според говорителя на компанията Ник Папас, някои от стандартите, на които трябва да отговарят хотелите, за да бъдат одобрени, са достъп до общи социални зони, характерен персонален почерк в стаите, както и дизайнерски характеристики.

Близо половината от хотелите по света спадат към категорията „малки независими хотели“, към която очевидно се насочва Airbnb.

Управляващият директор на базираната в Сидни (Австралия) SiteMinder споделя, че Airbnb ще преценява, кои от 28-те хиляди хотела, които са техни клиенти, отговорят на критериите, но от друга страна, всеки хотелиер ще реши сам за себе си, дали да публикува рекламата си в сайта за настаняване или не.

Това не е първият случай, в който Airbnb се партнира с други компании и отваря „вратите“ на своята платформа за техни членове. През декември беше обявено партньорството с Association of Independent Hospitality Professionals и ThinkReservations.

По-рано, през август, Чески обяви, че 15 хил. бутикови хотела по света вече използват Airbnb като канал за дистрибуция, като партньорството със SiteMinder ще увеличи значително техния брой.

„Това се очакваше отдавна.“, казва Гилен Денисел – консултант по хотелски технологии и съосновател на Tendance Hotellerie, „Това е отговор на навлизането на големите ОТА (online travel agents) в сегмента на Airbnb, а също стремеж на последните да разширят асортимента си от места за настаняване.“

Според Денисел, промяната носи нови възможности за хотелите, които ще разширят каналите си за продажби с още един. Не без значение е и фактът, че комисионните за хотелиерите са значително по-ниски в Airbnb, в сравнение с тези в сайтовете на Priceline и Expedia – средно между 3 и 5% за хотелиера, в сравнение с 15 – 25%, които се дължат на традиционните ОТА.

Колко голяма е заплахата от Airbnb за традиционните ОТА?
Не особено голяма, според Денисел – поне засега, обявите на хотелите изглеждат почти идентично в различните платформи. Експертът допълва, че платформата за споделено настаняване ще набере преднина в момента, в който открие начин да бъде уникална. За разлика от конкурентите си, Airbnb има едно силно предимство, което ако развие, ще я направи истинска заплаха за ключовите играчи на този пазар – личните отношения между доставчик и потребител – нещо, което ОТА няма как да репликират, дори и да искат.

/източник: Skyft/