Тодор Сотиров: „Ето защо форумът „Храни и напитки за туризма и съпътстваща индустрия“ е успешен вече 16 години“

Hotel & Restaurant Week разговаря с Тодор Сотиров – управител на Пачуърк ООД – фирмата-организатор на форума „Храни и напитки за туризма и съпътстваща индустрия“.

Какво представлява форумът „Храни и напитки за туризма и съпътстваща индустрия“?
„Храни и напитки за туризма и съпътстваща индустрия“ е класически B2B форум, който среща двете страни на едно стратегическо за бранша партньорство – от едната страна, това са производители и търговци от хранително-вкусовата индустрия, а от другата – представители на туристическите обекти, които са пряко ангажирани и отговорни за изхранването в обекта. Провеждаме събитието вече 16 години по една изпитана формула – семпла и делова атмосфера, интензивна директна комуникация, усилена работа в рамките на един работен ден, категоричен фокус по отношение на храненето (храни и напитки) и съпътстващи храненето услуги.

Защо поддържате подобен тесен фокус, не се ли изкушавате да разширите периметъра на представяните продукти и услуги?
Действително, през годините сме регистрирали подобни колебания, тъй като вече имаме достатъчно опит и своеобразно ноу-хау за подобен форум, има и фирми от нехранителния бранш, които искат да се включат с участие при нас. Но ние смятаме, че поставянето на конкретен фокус е стратегически правилно. Храни и напитки за туризма и съпътстваща индустрия не е събитие, на което „някой“ отива да „гледа нещо“. Искаме форумът да бъде работна платформа, да има смисъл за бизнеса, да носи стойност за участниците. Затова се стремим да поканим персонално всички точни хора – управители на хотели, F&B мениджъри, шеф готвачи.

Кои са фирмите, които ще участват в предстоящите издания?
За нас е колкото удовлетворяващо, толкова и отговорно, че с всяка изминала година броят на фирмите – изложители нараства. За изданията през април 2018 г., над 150 компании са заявили участие – 102 щанда в Златни пясъци и 125 в Слънчев бряг. В листата ни има както световно утвърдени и известни брандове, така и по-малки регионални и по-специфични производства. Не бих искал да посочвам имена, тъй като считам, че всеки участник е важен и интересен по своему. По-важното е, че се радваме както на традиционни участници, които са с нас от самото начало на форума, така и на редица нови за изложението компании, които очакваме да изненадат приятно нашите посетители. Иначе цялата конкретна информация – имена на компании, марки, продукти може да бъде видяна в сайта и Facebook страницата на “Храни и напитки за туризма и съпътстваща индустрия”.

Какво ново и различно ще видят посетителите тази година?
Освен среща с новите компании – изложители, тази година предлагаме на шеф – готвачите възможност да се включат в един много интересен майсторски клас – Класическа испанска кухня, представен от шеф Франсиско Мерино. Всички участници в изложението в Златни пясъци ще могат да участват и в дискусиите на специален семинарен модул, в който ще бъдат разгледани теми като “Съвременни аспекти на безопасността на храните и напитките в туризма“, представена от Лабораторно-консултативен център за превенция и обучение по безопасност на храните „Алименти“, както и „Българският туризъм в числа“ – статистически анализ по проучване, проведено от нашата компания. Ще представим и новия проект „Търговски експедиции“, насочен към български фирми производители, имащи интерес към износ на чужди пазари.

Форумът дава ли картина на какво държат най-много представителите на туристическите обекти по отношение на храненето?
Когато преди 16 години се зададеше този въпрос, отговорът категорично беше един – ниската цена. За радост днес това не е така. Хората, ангажирани с изхранването в туристическия обект знаят, че вкусната храна и изобилието от напитки са много важен аргумент във формирането на стойността на туристическия продукт като цяло. Затова критерият качество вече е реален. Разбира се оперативните характеристики като дистрибуция, бързина и срокове на доставка, сроковете за плащане също присъстват в микса, който определя търсенето и вземането на решения по отношение на изхранването.

Как се променя ХОРЕКА бранша през годините през Вашия поглед?
Да, браншът се променя наистина. Може би не с темповете, с които ни се иска или на нивата, на които е туристическото хранене в конкурентни туристически дестинации. Но позитивните тенденции са налице – много по-добра организация, оптимизиране на логистиката, търсене на разнообразие в предлагането, дори и в режим „all inclisive”. Разбира се, имаме достатъчен хоризонт за развитие – и фирмите изложители, и представителите на ХоРеКа бранша, и ние като организатори на подобен форум. Считам, че най-важно е, че имаме мисленето и волята да работим в тази посока.