Тенденции: възходът на уелнес и wellbeing туризма

Според Global Wellness Institute, до 2025 г. разходите за уелнес туризъм вероятно ще достигнат 1,3 трилиона долара. Само за тази година уелнес пакетите и пътуванията, които се фокусират върху холистичното благополучие (wellbeing), се очаква да достигнат 29,3 милиарда долара – почти на нивата отпреди пандемията, пише EHL Insights.

Този нарастващ интерес към здравето не е изненада. Според скорошен доклад на Hilton, 50% от пътуващите биха искали да се погрижат за своето физическо или психическо състояние по време на престоя си в хотел.

Нови тенденции в уелнес туризма

Все по-популярни стават програмите за фастинг или периодично гладуване (intermittent fasting) – има хотели, които предлагат седмични и по-продължителни пакети за хора, които искат да коригират теглото си. Други предлагат престой във веган места за настаняване, което включва не само веган опции за хранене, но и стаи, напълно лишени от животински продукти.

Sleep-туризмът се разраства, а възможността да се наспят добре в хотела се цени все повече от гостите. От специално оборудване на стаите до програми за по-качествен сън – хотелиерите все по-интензивно въвеждат иновации, които имат за цел да създадат възможно най-релаксиращото изживяване за гостите им. В тази връзка се очаква, sleep туризмът да бъде един от основните двигатели на уелнес туризма през тази и следващата години.

Разрастването на медицинския туризъм ще окаже съществено влияние върху пазара. Прогнозира се, че годишно между 12 и 14 милиона туристи ще предприемат пътуване с цел козметична хирургия, репродуктивно здраве, дентална и ортопедична помощ и други здравни програми и процедури. В резултат, този вид туризъм на все повече места по света се превръща в държавна политика. Например, разходите за медицински пътувания в ОАЕ се очаква да надхвърлят 53,5 милиарда щатски долара до 2028 г., а основна дестинация се очертава да стане, разбира се, Дубай. Индия също развива своята индустрия за медицински туризъм, като залага на потенциала на местните лечения, като Аюрведа, за разработване на преживявания, които могат да привлекат гости от цял ​​свят.

Най-близкият до България пример за дестинация за медицински туризъм е Турция, която ежегодно получава многомилионни приходи от тази индустрия.  

Благоденствие и устойчивост

В интервю за SkiftX , Емлин Браун, глобален вицепрезидент „Благополучие“ (wellbeing) в Accor, изразява връзката между уелнес и устойчивост с примера на F&B услугите в хотелиерската индустрия. Според него в хотелите на Accor често променят менютата, за да отговорят на интереса на гостите към по-разнообразни опции за хранене. 

Accor не е единствената компания, която свързва благополучието и устойчивостта. Този подход отразява концепцията на регенеративното гостоприемство. Тази концепция се стреми да промени начина, по който индустрията взаимодейства с околната среда и общностите, в които функционира. Целта е хотелите да се превърнат от „лакоми“ потребители на ресурси и енергия в активни участници в опазването на околната стреда. Това включва използване на различни технологии, които целят да минимизират консумацията на ресурси и енергия, както и да генерират собствена чиста енергия. Една от най-щекотливите теми тук, разбира се, е разхищението на храна. След като преди няколко години бяха изнесени доклади, че всяка година близо 1/3 от храната, която се произвежда в световен мащаб, се изхвърля на боклука, докато дори в развитите страни има хора, които страдат от недохранване, в цял свят и особено в хотелската индустрия стартираха програми, които целят да ограничат или елиминират прахосването.     

Хотелите залагат на иновациите

Днес, персонализирането става изключително важно. Милениълите и поколението Z избират пътувания, които се фокусират върху  здравето и често намират вдъхновение в Instagram или TikTok. Хотелите пък създават „семейни изживявания“, за да привлекат милениълите с деца и домашни любимци, като комбинират технологии и уелнес. Например, хотелите Kimpton обещават „ако вашият домашен любимец влезе през вратата, ние ще го приветстваме с „Добре дошъл!“.

Друг wellbeing-подход при хотелите е чрез все по-широкото разпространение на биофилния дизайн. Той има за цел да улесни достъпа до природата чрез възпроизвеждане на природни модели в интериора. Изследванията показват, че връзката с природата има положително въздействие върху благосъстоянието и интегрирането на някои елементи от биофилния дизайн в хотелите може да окаже положително въздействие върху здравето на гостите. Един от пионерите в тази насока е 1 Hotel Hanalei Bay, част от марката 1 Hotels.

Прави впечатление, че туристите с афинитет към уелнеса, все по-често избягват големите хотели. Farm to Wellness Retreats е една от платформите, които „яхват“ тази вълна, като помага на туристите да нощуват във ферма, градина или лозе, а също да открият местни производители на храни, спа услуги и други дейности в естествена среда.

Групата за устойчиво хотелиерство Unyoked пък събра 18 милиона евро, за да разшири мрежата на своите „уелнес хижи“ в цяла Европа. Тези хижи са проектирани и изградени със специално внимание към екологичната устойчивост и физическото и психично здраве на хората, които ги използват. Те обикновено са обзаведени с удобни мебели, с естествена и успокояваща цветова схема, просторни прозорци, които позволяват връзка с природата, и различни удобства и уелнес услуги, като спа-център, сауна, джакузи или зони за йога и медитация.

Уелнес-тенденциите тласкат хотелите към иновации – не само чрез предлагане на вани със солена вода, звуково потапяне или услуги за пречистване, но също и легла с нулева гравитация, персонализирани планове за изграждане на здравословни навици и персонализирани процедури, при които гостите могат да получат по-дълбоко разбиране за себе си и от какво се нуждаят физически, умствено, емоционално и духовно.