Тенденции в хотелския маркетинг 2022/2023

Днес повече от всякога маркетингът в хотелиерската индустрия се променя и понякога е трудно да се съревноваваме с конкуренцията. Авторите на Revinate разглеждат някои актуални тенденции, които ще продължават да се развиват и през следващата година.

Директните резервации са Ключът
От миналата година се наблюдава значителен ръст на директните резервации, като тази тенденция се очаква да се запази и през 2023 г., защото все повече клиенти търсят конкретна информация за предстоящото си пътуване. Директната комуникация с хотелите относно политиката за почистване, евентуални отваряния и затваряния, както и обща информация за пътуването вече се превръща в норма.

През последните две години отчетливо прави впечатление и стесняването на „прозорците“ за резервация – главно заради различните пандемични рестрикции.

Близо 60% от хотелските резервации се правят онлайн. Фокусирайте се върху изграждане на силно онлайн присъствие и улеснете навигацията на посетителите на сайта ви. Вашето онлайн присъствие е вашата суперсила. Създайте възможност за бърза и лесна резервация, като в същото време следите за невидими „стени“, които биха затруднили посетителите на сайта ви да резервират директно. Отново, ключовите думи за сайта ви трябва да бъдат „бързо“, „просто“ и „лесно“.

Също така, уверете се, че вашите гости могат да намерят уебсайта ви, като го оптимизирате добре за интернет търсачките. Актуализирайте често съдържанието – търсачките обичат сайтове, които редовно обновяват съдържанието си. Една тенденция, която все повече набира инерция, е гласовото търсене. Независимо дали търсят продукти и услуги или се интересуват, какво ще бъде времето, все повече потребители използват гласово търсене. Затова се уверете, че съдържанието на сайта ви е написано в разговорен синтаксис. Лесен начин да „уловите“ тези търсения е да добавите раздел с често задавани въпроси.

Заедно с актуализирането на уебсайта, постоянно следете и вашата онлайн репутация. 96% от туристите следят за онлайн отзиви, когато търсят информация за следващото си пътуване. 15-20 негативни коментара могат сериозно да навредят на бизнеса ви.

Хайде да го направим лично
Вашите гости са преди всичко хора и което е по-важно – те очакват да бъдат третирани като такива. Персоналното обръщение и приветствие при настаняване, персонализираните имейли, както и други персонализирани жестове ще ви помогнат да постигнете така търсената от всички хотелиери лоялност.

Например, прегледайте събраните данни за лични предпочитания, навици и изисквания и ги използвайте при следващото им гостуване в хотела. А защо не им подготвите и специална, персонализирана оферта, с която ще генерирате допълнителни приходи?

И когато говорим за работа с данни, уверете се, че събирате правилната информация, както по време на резервациите, така и при регистрацията в хотела. Повечето от гостите ви са склонни да споделят лична информация, ако знаят, че това ще подобри изживяването им. Използвайте тази информация при всяка възможност по време на бъдещата си комуникация с тях.

Открийте нови ниши
Създаването на уникални преживявания за госта е още една гаранция за неговата лоялност. Примерите тук могат да включват happy-hours, специални предложения в ресторанта, различни уелнес програми, условия за работа от хотела (т.нар. bleisure), настаняване на домашни любимци и редица други.

Дигитални и безконтактни технологии
Ако COVID-19 ни научи на нещо, то това е, че трябва да бъдем в крак с технологиите, за да може гостите ни да се чувстват в безопасност. Дигиталните и в частност безконтактните технологии напълно промениха начина, по който хотелиерите правят бизнес. Виртуални рецепции, дигитални консиержи, безконтактно отключване и заключване на стаите – все повече процеси в хотелите се дигитализират. Това, разбира се, не означава, че трябва да преминете към пълно дигитализиране на операциите – все пак говорим за хотели и „изживяване“ на госта, така че се постарайте да намерите точния баланс.

Дигитални номади, bleisure-туристи и дистанционна работа
Работата от разстояние вече не е лукс, който компаниите предлагат от време на време. Технологични гиганти, като Facebook, Google и Apple, осигуряват на своите служители възможност за дистанционна работа, а те съответно могат да избират къде по света биха искали да работят.

Хотелите път трябва да са подготвени със съответните удобства за тези гости. На пътуващите по работа най-често им трябва сигурен Wi-Fi, тихи пространства за разговори в Zoom и разбира се – много места за зареждане, както на електрониката, така и на тях самите. Друг любопитен факт за този тип гости е, че те не пътуват, заради самото пътуване, а защото искат да се потопят в местната атмосфера. Все по-разпространената нагласа „Живей като местен!“ води до растящ интерес към всичко, което е типично за дестинацията – храна, обичаи, култура и дори желание за подкрепа на местните общности.

Видео и виртуални разходки
Виртуалните турове са една от най-бързо развиващите се маркетингови тенденции в хотелиерската индустрия. Помогнете на гостите си да видят мечтаната ваканция, като ги „потопите“ във виртуален тур на вашия хотел. Направете обиколка „зад кулисите“ при вашия готвач, който готви кавърма по рецепта на баба си или при камериерката, която се грижи стаята да е напълно готова за пристигането на госта. Видеото и виртуалните турове са навсякъде и се използват за всевъзможни цели в наши дни, така че, независимо дали става дума за виртуални разходки в уебсайта, в Instagram, TikTok или в добре персонализиран имейл, едно видео може да доведе до много нови нощувки в хотела ви.

Като цяло, днес бъдещето на пътуванията отново изглежда обещаващо, но за да останем конкурентоспособни и печеливши, трябва да сме в крак с промените. Със сегментиране на данните, виртуалната реалност, изкуствения интелект и потапянето в местната атмосфера можем да дадем на нашите гости преживяванията, за които мечтаят и спомени, които остават за дълги години.