Тенденции в хотелския дизайн за 2023 г…и след това

Успехът на всеки хотел до голяма степен зависи от неговия стил, дизайн и декорация. Гостите имат по-големи очаквания от всякога. Търсят места за настаняване които отразяват начина по който живеят, работят, комуникират с околните и природата. Именно заради това хотелиерите изграждат и реновират своите обекти с мисъл как да бъдат уникални, автентични и непредсказуеми, така че дълго след като хотелът бъде открит да остане модерен и актуален.

Прегледайте тук няколко интересни тенденции в хотелския дизайн за 2023 г., които според архитектите от Webber Studio ще запазят своята стойност в продължение десетилетия.

Гъвкаво пространство

През изминалите три години на повечето от нас се наложи да бъдем гъвкави, за да запазим здравия си разум. Индустрията на гостоприемството също се сблъска с предизвикателства, свързани с пандемията, липсата на работна ръка, трусовете във веригата на доставки и колебанията в икономиката. В резултат на това, архитектите започнаха да проектират „гъвкави“ пространства в хотелите, за да бъдат готови да се справят с неочакваното.

Хотелският дизайн днес се фокусира върху пространства със смесено предназначение, като магазини на партерния етаж, хотелски стаи на по-ниските етажи и апартаменти на горните. Тази конфигурация позволява преходът между магазини, хотелски стаи и апартаменти да се променя, в зависимост от това как се променят предпочитанията.

Възможност гостът сам да избере как да използва пространството

Концепцията при оформянето на пространството все повече се влияе от профила на гостите и размиващата се граница между бизнеса и свободното време. Хотелът трябва да е удобено място за престой както за дигитални номади и бизнес пътници, така и за тези които просто търсят почивка.

В тази връзка, стаите пък трябва да са проектирани както с мисъл за любителите на новите технологии, така и за тези които са решили да се отдадат на „дигитален детокс“.

Искате да избирате между работен режим и режим за почивка? Някои стаи вече предлагат работни пространства без видимо легло, а когато настъпи време за сън от тавана се спуска скрито легло, за да се трансформира стаята за новото й предназначение.

Гостите търсят пространства, които предлагат баланс между работа и свободно време

В момента много хотели се нуждаят от пространства, които да бъдат подходящи за гъвкава работа, по-неформални срещи и социални зони, които създават усещане за социализация и уют.  През 2023 г., лобитата се проектират като многофункционални пространства, за различни цели – от сервиране на закуска и предлагане на кафе, през предоставянето на споделено работно пространство, до място за социализиране с приятели.

Днес бизнес пътниците често удължават пътуванията си, за да съчетаят работата с няколко дни за почивка – т.нар. bleisure (business & leisure). Поради тази причина, някои хотели преустройват стаите, като монтират фитнес оборудване, а баните стават по-големи и оборудвани като мини-спа центрове.         

Други хотели разширяват своите фитнес центрове, за да осигурят и места за йога и групови тренировки.

Проектиране за дигиталния номади

Проектирането на хотел за „дигитални номади“ изисква внимание към специфичните нужди и предпочитания на тази аудитория. Това са хора които могат да работят от всяко място, по всяко време, независимо от локацията. Често това предполага по-дълъг престой в хотелите.

Архитектите и интериорните дизайнери все по-често проектират споделени работни пространства в хотелите, които да бъдат обзаведени с подходящи мебели, удобно разположени USB портове, зарядни станции и смарт телевизори.

С цел да отговорят на специфичните нагласи за работа на дигиталните номади, работните зони в хотелите се проектират така, че тези които търсят по-„социална“ среда могат да работят в споделеното работно пространство в лобито, а тези, които имат нужда от тишина и изолация, разполагат с достъп до специални шумоизолирани помещения.

Going Local  или нарастващият интерес към местни стилове, общности и култура

За да предложат по-автентично изживяване, хотелите вече се проектират така, че да подчертават и отразяват уникалните особености на района в който се намират.

В дизайна на хотела се вплитат елементи от местната архитектура и стил. Това може да включва типични форми, цветове, текстури или декоративни елементи. Залага се на интегрирането на почерка на местни художници или традиционни занаяти. Например, ако проектираме нов хотел в Копривщица или Мелник той почти задължително трябва да отразява духа на местната Възрожденска архитектура, а ако предстои да инвестираме в Розовата долина, какво по-добро решение от това дизайнерите да заложат на цветовете, аромата и романтиката на розата.

Устойчив дизайн на хотела

Устойчивият дизайн за хотели включва цялостен подход, който обхваща както външния вид и архитектурата на сградата, така и интериора и функционалността на помещенията.
При строителството и обзавеждането все повече се залага на използването на екологични материали и решения. Масово навлизат енергоспестяващите технологии и системи. Това може да включва добра изолация на сградата, енергоефективни прозорци и врати, LED осветление, сензори за движение – за автоматично включване и изключване на осветлението, както и използване на възобновяеми източници на енергия като слънчеви панели или геотермална енергия.

Правилното управление на отпадъците е също важен аспект на устойчивия дизайн на хотела. В баните все по-често се инсталират водоспестяващи санитарни уреди.

Хотелът като място за социализация

В стремежа си да създадат усещане за общност, хотелите залагат на все по-творчески решения при различните общи пространства – от споделени работни помещения до ресторанти и игрални зали. Например, в лобито, ресторанта или лоби бара се проектират близо до входа, докато рецепцията е по-отдалечена, встрани.

Уил Купър – главен творчески директор на дизайнерското студио ASH NYC, предлага хотелските стаи да помагат на гостите да се откъснат от технологиите и да се свързват помежду си. „Всеки път, когато създаваме нов хотел, предлагам да не поставяме телевизори в стаите. Мисля, че нашата култура е станала толкова зависима от екраните и технологиите, че забравяме как да взаимодействаме като нормални хора.“

Връзка с природата

В усилието си да постигнат по-добър баланс между работа и личен живот, съвременните туристи отдават все по-голямо значение на връзката с природата. Тази тенденция оказва влияние върху дизайна на хотела по няколко начина. Например, в интериора все по-често се търси повече естествена зеленина, а когато е възможно се търси преплитане между интериор и екстериор, „вътре“ и „вън“.

Архитектите проектират вестибюли и стаи с прозорци от пода до тавана, за да осигурят връзка на гостите с външната среда, дори в градски условия. Интериорите се отклоняват от студения и технологичен вид, от полираните повърхности, в полза на органични, текстурни форми и необработени, естествени материали.

В хотелите се проектират зелени площи, като градини и тераси на покривите, за да предложат общи преживявания в открити барове, ресторанти и общи пространства.