Технологията за мобилен достъп: ново конкурентно предимство за хотела

Мобилните технологии продължават да променят цели индустрии и техните услуги, осигурявайки на потребителите по-голямо удобство и възможност да персонализация. Секторът на хотелиерството със сигурност не прави изключение. Интересът се е повишил в предлагането на мобилни услуги, като например такива, позволяващи на гостите да използват личните си смартфони за достъп до хотелските стаи. Всъщност, последните проучвания показват, че 67% от гостите биха избрали хотел, предлагащ мобилен достъп.Защо мобилен достъп?
Нарастването на популярността на тези мобилни услуги съвпада с нарастващото присъствие на мълчаливи пътници, известни с нежеланието си за взаимодействие с други на всеки етап от пътуването си. Като предлагат на гостите възможността да използват собствените си смартфони като ключ за стаята, хотелиерите предоставят привлекателна услуга, която позволява на тази влиятелна група да комуникира с хотела по техните условия, дори преди да пристигнат в сградата.

Служейки за нещо много повече от алтернатива за удобен достъп до стаите, мобилният достъп осигурява на хотелиерите начин да установят връзка с по-младите пътници. Представителите на поколението Y (Millennials), които вече генерират значителни приходи за хотелите, ще представляват половината от пътуващите до 2020 г. Като се има предвид влечението им към технологиите, хотелите търсят решения като мобилен достъп, за да се стимулира интереса на тази важна демографска група, комуникират с тях и им осигуряват удобен начин да споделят своя опит с другите в своята мрежа.

Как функционира?
Като изтеглят мобилното приложение на дадения хотел, гостите имат достъп до множество услуги, включително и обезопасен цифров код за достъп до стаите. След като гост инициира запитване за използване на мобилния достъп, той получава известия, за да се осведомява своевременно кога трябва да се настани или когато получи номера на стаята си и съответния цифров ключ. С това напредничаво решение, днешните туристи могат да пропускат опашките на рецепция изцяло и вместо това да отидат директно в стаите си, за да се наслаждават на престоя си. За гостите, уморени от продължително пътуване или за бизнес пътуващите със съкратен график, мобилният достъп представлява важен инструмент, който им позволява да поемат контрол върху престоя си в хотела и да гарантират запазването на удовлетворението им.
Хотели, които желаят да поддържат конкурентно предимство, не могат да си позволят да не дават възможност на гостите да се включат в мобилното изживяване.

Технически изисквания
Въпреки че някои аспекти на решението могат да варират в зависимост от съществуващия хардуер и решенията, доставени от трети страни, хотелите обикновено са в състояние да въведат мобилен достъп по сравнително прост и рентабилен начин. Някои брави изискват само добавянето на малък модул за Bluetooth с ниска енергийна ефективност (BLE), други могат да запазят голямата част от заключващия хардуер и трябва да инсталират платката BLE заедно с RFID електронен четец. Освен хардуера, се изисква система за управление на достъпа като VingCard Visionline, така че цифровите ключове могат да бъдат създавани и прехвърляни на всеки гост.

Предлагат несравнима сигурност
Мобилният достъп включва част от най-новите иновации в сигурността и най-ефективните оперативни ползи, които са достъпни за хотелите днес. Решението работи със системата за управление на собствеността (PMS), за да разпредели стаите и да генерира цифров ключ, който е криптиран и сигурно доставен на смартфоните на гостите. На свой ред смартфонът поставя ключа в защитено място в мобилното приложение на хотела. Когато смартфона бъде доближен до съответната брава, приложението излъчва криптирания ключ чрез сигурен комуникационен канал, което гарантира, че само оторизираните потребители могат да получават информацията от цифровия ключ и да получат достъп до стаята.

Проектиран с мисълта за възприемането от гостите
Хотелите, въвели мобилния достъп, печелят изключително лесна за научаване и използване функция. Като нова технология обаче, степента на одобрение е най-висока, когато хотелите активно информират гостите за сигурността и удобството на системата. Отделяйки време, за да обяснят предимствата за гостите, като например пропускането на рецепцията или възможността за бърз достъп до общите помещения, хотелиерите ще открият, че в резултат на това увеличението на удовлетвореността и репутацията на хотела оправдават първоначалните разходи и усилия.

За повече информация относно решенията за мобилен достъп, вижте тук: ASSA ABLOY Hospitality