Търговецът на оръжие „Армако“ купи ски центъра „Картала“ над Благоевград

© Sever.bg

Българската компания „Армако“ АД, която се занимава с търговия на оръжие, е купила ски зоната „Картала“ близо до Благоевград. Продавач чрез цесия на дълг е Българо-американска кредитна банка (БАКБ).

Цената на сделката не се съобщава, но според председателя на надзорния съвет на БАКБ Цветелина Бориславова, цитирана от „Капитал“, купувачът всъщност е покрил стар лош дълг, теглен от предишния собственик на ски центъра – „Прима инвест БГ“ на благоевградския предприемач Илия Ризов, който през 2006 г. влиза в публично-частно партньорство с община Благоеград с амбиция да развива курорта. Участието на общината в това партньорство е било чрез апорт на терените за ски пистите.

„Армако“ се занимава с износ и внос на всички видове конвенционални оръжия, организация на лицензирано производство на въоръжения и военно оборудване, трансфер на технологии и доставка на резервни части за военно оборудване. Акционери в дружеството са Цвета Караиванова (с 66%) и изпълнителният директор на компанията Владимир Александров, който заедно с децата си държи 34% от капитала. Цвета Караиванова е дъщеря на Дочо Караиванов – изпълнителен директор на оръжейния производител „Аркус“. Приходите на „Армако“ за 2017 г. възлизат на 77 млн. лева, а нетната печалба след облагане с данъци – 12,7 млн. лева.

През юни 2018 г., „Армако“ АД е теглило 15 млн. евро заем от Първа инвестиционна банка, като самото предприятие е било заложено като обезпечение по дълга.

Според изпълнителния директор на „Армако“ АД Владимир Александров, въпреки че все още е рано да се прави оценка на необходимите инвестиции, компанията има амбициите да развие „Картала“ като съвременен ски курорт. В момента, ски зоната, включително и лифтът не работят.