Sweets Hotel в Амстердам: хотелска концепция без аналог по света

Как ви звучи идеята за хотел, чиито стаи са пръснати из целия град? На пръв поглед звучи налудничаво, но точно това е концепцията на иновативния Sweets Hotel, който разполага с 28 стаи в 28 отделни сгради – бивши къщички за регулиране на движението по каналите на Амстердам.

Построени преди около 100 години, къщите са служели като контролни постове за хората, които вдигат и спускат мостовете, когато по каналите преминавали кораби. След въвеждането на автоматичната система за управление на мостовете в наши дни обаче, те се оказват излишни.

За да запази това архитектурно наследство и част от културната история на града, студиото за пространствен дизайн Space&Matter обединява усилия с Lloyd Hotel & Cultural Embassy и Grayfield и след като получават зелена светлина от градската управа трансформират 28 от къщичките в хотелски стаи. Така се ражда Sweets Hotel.

Управляващият партньор на Space&Matter Tjeerd Haccou споделя, че понеже са строени преди почти един век, всяка от къщите има свой собствен облик и архитектурен стил, вариращ от класически до модерен. Въпреки това при ремонта са били необходими значителни усилия и дори импровизации, защото много от плановете на сградите са били неточни или въобще са липсвали.

След реновацията, всяка хотелска „стая“ носи собствен дух и предлага различна гледка към града и красивите му канали. Настаняването е за максимум двама души, като цените са еднакви за всички помещения и варират между 160 и 180 евро на вечер, в зависимост от датите.