Българин ръководи строителството на първия в света хотел, който ще произвежда повече енергия, отколкото ще харчи


Архитект Ивайло Лефтеров е човекът, който координира целия процес по строителството на Сварт (Svart) – първият енергийно-позитивен хотел в света. Българинът е представител на инвеститорите в проекта – норвежката компания MIRIS.

Сварт се намира в подножието на ледника Svartisen, непосредствено над северния полярен кръг и е наричан още „хотел-електроцентрала“ (Powerhouse hotel), защото в рамките на 60 години, след като бъде пуснат в експлоатация, се очаква да произведе повече възобновяема енергия, отколкото е консумирал през целия си жизнен цикъл – от строителството, през експлоатацията, та чак до евентуалното разрушаване на сградата.

Сварт не само ще консумира с около 85% по-малко електроенергия, в сравнение с един модерен хотел, но и ще произвежда собствена такава – задължително условие за сграда, построена в кристално чистата арктическа среда.

Както поясняват проектантите от известното архитектурно бюро Snøhetta, целта на проекта е да оставя минимален „отпечатък“ върху местния ландшафт, флора и фауна.

Овалната форма на Сварт разкрива 360-градусова панорама към красивия пейзаж наоколо и допринася за усещането, че сградата сякаш се слива с околната среда.

Конструкцията е вдъхновена от традиционните местни “fiskehjell” – А-образни дървени структури за сушене на риба и “rorbue” – сезонни рибарски хижи. Носещата конструкция е решена чрез кръстосани, устойчиви на атмосферни влияния, дървени колони, чрез които се постига минималният отпечатък върху терена и благодарение на които цялата сграда изглежда почти прозрачна.

Достъпът до хотела ще бъде възможен единствено чрез корабче от близкия град Будьо.

За да се постигне този удивителен енергийно-позитивен ефект, няколко технологии и архитектурни решения ще бъдат приложени в Сварт. Например, архитектите са извършили детайлно предварително проучване, за да установят, какви са интензивността и поведението на слънчевата радиация през различните периоди на годината. Впоследствие, това проучване става предпоставка за овалната форма на сградата, така че всички помещения в нея – стаи, ресторанти и тераси, да бъдат максимално огрени през деня в различните сезони.

На покрива на Сварт са монтирани норвежки слънчеви колектори, произведени с „чиста“ водна електроенергия. Благодарение на дългите летни нощи се очаква производството на тези фотоволтаични инсталации да бъде значително.

Фасадата осигурява надеждна изолация през зимата и охлаждане през топлите дни, което премахва необходимостта от климатизация на сградата. Повечето вложени в строителството на хотела материали са произведени с минимален разход на енергия, така че в крайна сметка да бъде постигнат търсеният енергиен излишък.

Върху пресечените носещи греди, под корпуса на сградата, ще бъде изградена дървена алея за разходки през лятото, която през зимата ще се използва като кей за лодки. Височината на алеята над водната повърхност е такава, че под нея могат да минават както лодки, така и падъл бордисти.

Думата „сварт“ (svart) на старонорвежки означава едновременно „черен“ и „син“ и от нея произлиза името на внушителния ледник Svartisen, в близост до който се строи едноименният хотел.

Очаква се Сварт да бъде завършен през 2021 г., а Ивайло Лефтеров ще представи проекта по време на Хотелския форум на 29 и 30 май в НДК.

Той ще бъде лектор в дискусията „Хотелът на бъдещето е вече тук: кои технологии и решения променят хотелския бизнес и как да се възползваме от тях?“.

Повече за програмата и другите лектори на Форума можете да видите тук >>