СПА и уелнес тенденции при хотелите през 2018

Английската дума уелнес (wellness) няма точен превод на български език, но като понятие бихме могли да обобщим, че това е чувството и състоянието да бъдеш здрав – физически, духовно и емоционално. Здраве, което се постига чрез движение, хранене, мислене, медитация и общуване.Пред последните няколко години, една една от промените в бизнеса, които хотелиерите наблюдават е все по-голямото внимание, което техните клиенти обръщат на здравето и добрата си физическа кондиция. В тази връзка, ето няколко въпроса, чрез които можете да проверите готовността на вашия хотел да посрещне новото поколение гости:

• Разполага ли вашият хотел с добре проектиран и работещ фитнес център?
• Предлагате ли различни СПА процедури, освен класически масаж и задължителната сауна?
• Предлагате ли антистрес и антиейджинг програми, както и такива за регулиране на теглото?
• Осъвременихте ли менюто на ресторанта със здравословни храни и такива, доставени от местни производители?
• Създадохте ли условия, гостите Ви да могат да общуват и да се социализират помежду си в рамките на хотела?

Ако нямате поне един положителен отговор на тези въпроси е време сериозно да помислите за бъдещето на вашия хотел. За собствениците и мениджъри на хотели, СПА центрове и салони за красота, разрастващата се популярност на уелнеса е не само шанс да яхнат една огромна вълна и да привлекат нов бизнес, но и възможност да затвърдят позициите си в момента.

„Уелнес“ архитектура


Елитната архитектура дълги години беше доминирана от т.нар. стархитекти (star + architect) – супер звездите на професията, които диктуваха накъде ще се развива тя и проектираха сградите си най-вече за да предизвикат удивление, шок и в крайна сметка, преклонение пред собственото си величие. Е, промяната най-сетне е тук – „живи сгради“, които сами набавят необходимата им енергия, архитектура, която се обръща към обитателя на сградата, а не просто обслужва егото на създателя си; осветление, което симулира изгрева на слънцето, за да се почувстват гостите ободрени; приложения за телефона, които известяват, кога клиентът влиза в „болна“ сграда. Днес всичко построено се преосмисля и преустройва – от качеството на въздуха в помещенията до леглата, осветлението и акустиката.

Уелнес архитектурата променя целия сектор на луксозните пътувания, като предлага места за настаняване, които са не само красиви, но и удобни, функционални и устойчиви. Свидетели сме, как изникват хотел след хотел, които поставят доброто физическо и емоционално състояние на госта на първо място. Виждаме „живи“ сгради, с много зеленина в интериора. Виждаме и дизайн, който окуражава движението, медитацията и хармонията със себе си и света наоколо.

Тишина


В свят на денонощна и всеобхватна „свързаност“, уелнес дестинациите предприемат един радикален подход – да „изключат“ шума. Истинска тишина.

Например, първото СПА на тишината (Silent SPA) наскоро отвори врати в австрийския хотел Therme Laa. Срещу еднодневен билет от 95 евро през уикенда можете да се насладите на интериор, вдъхновен от църковната архитектура, няколко вида сауни, басейн с дъждовен ефект и парна баня. В цената влизат сутрешна и следобедна закуски, чай, плодове, вода, ядки, персонален сейф, персонален шезлонг, кърпи, чехли, таблет, чрез който можете да поръчвате от бара и ресторанта, ползване на библиотека с книги и списания, специални „сауна сесии“ и безплатен паркинг. И всичко това – в пълна тишина.

Новите уелнес манастири са също в подем. Това са места, в които туристите могат да останат насаме с мислите си, като италианския хотел Eremito – основно ремонтирана и преоборудвана сграда от 14-ти век, разположена в 3000 хектара природен резерват, в която липсват Wi-Fi и дори мобилна връзка. Вечерята в Eremito се поднася на свещи и отново в тишина.

В Brenners Park-Hotel & SPA в Баден-Баден (Германия) пък, за постигане на „пълна тишина“, на разположение на гостите пък са уреди, които могат да заглушат всякакъв мобилен сигнал в стаята.

Тишината днес става толкова модерна, че вече се появяват „тихи“ ресторанти, фитнес и козметични салони, магазини и дори обособени зони по летищата.

Изкуството и креативността отново излизат на сцената


След известен застой, комбинацията творчество-уелнес-СПА се завръща с повече музика, повече живопис, повече литература и танци – всичко това, под формата на неща, в които туристите да участват активно, а не просто като зрители. Търсят се повече представления и перформанси, например като в известния немски СПА курорт Schloss Elmau където музиканти и автори се изявяват пред публика срещу безплатно настаняване (Play-to-Stay), което води до невероятните 200+ концерта в рамките на една година. Или хотел Gainsborough Bath Spa във Великобритания, в който можете да се насладите на живи изпълнения на цигулка. От уроци по рисуване под звездите до „йога концерти“ – уелнес хотелите тепърва предстои да ни изненадват с арт-иновации.

Уелнес и красота


Красотата и свързаните с нея продукти са индустрия за един трилион долара или общо една трета от цялата уелнес икономика. Красотата е непреходна, тя е един стълбовете на уелнес туризма, особено когато отговаря на търсенето на новите потребители за „автентична“ или „вътрешна“ красота. От лавината продукти за ядене, пиене, бюти-бустъри и чиста, органична козметика, чак до доказателствата за ефекта на невроестетиката – концепцията ще продължи да се развива и нараства.

При поддържането на красотата, превенцията ще става все значима за сметка на козметичните „поправки“ впоследствие. Хората ще стават все по-осъзнати, най-вече с разбирането, че красотата далеч не е нещо преходно или повърхностно. Съответно, хотелите, които предложат подходящите програми и решения ще се радват на значително по-солидна и по-лоялна клиентела.

Помислихте ли за емоционалното здраве на клиентите си?


Когато стане дума за емоционално и умствено здраве се оказва, че нашата цивилизация има сериозен проблем – депресиите и тревожността нарастват с притеснителни темпове и към 2030 г. се очаква тревожността да измести напълняването като здравен проблем No.1 на нашето общество. Така че, като хотелиери, се оглеждайте за всякакви технически решения и програми, които могат да допринесат за подобряването на емоционалното здраве на вашите клиенти. Някои СПА курорти и уелнес центрове, като лондонския ESPA Life в хотел Corinthia вече наемат психотерапевти на пълен щат. Медитацията вече е дотолкова разпространена, че инструктор може да бъде поръчан дори в хотелската стая, а освен това постоянно се появяват нови нейни разклонения, като „плаваща“ медитация или „медитация за осъзнато сънуване“ .

През следващите години ще видим много нови тренировъчни програми от типа „ум+тяло“, както и приложения за телефон, които ще следят за емоционалното здраве на потребителите. Всичко това, защото емоционалното здраве най-накрая ще бъде възприето като равнозначно на физическото.

Преоткриването на сауната


(Почти) всеки хотел разполага със сауна. Затова ето нещо любопитно – в момента тече процес на преоткриване на сауната. Един от примерите са Sauna Aufguss събитията, където обучени “sauna-meisters” изнасят представления, обединяващи песен, танц и насочване чрез хавлиени кърпи на горещи (и ароматни) струи въздух към публиката, като по този начин се създава едно доста по-комплексно и интензивно сауна-преживяване.

Новостите при сауните включват големи, обществени сауна-амифтеатри, висящи сауни, pop-up сауни, плаващи по реки или висящи от мостове. Някои от иновативните примери включват дизайнерския сауна-комплекс Löyly в Хелзинки, шотладския Hot Box” с диджей и бар, Higher Dose в Ню Йорк и много други, които слагат край на разбирането, че сауната е горещо, но самотно преживяване.

В заключение, СПА и уелнес индустрията се променя радикално, защото се променя радикално  мирогледа на клиентите. А вие готови ли сте за тази промяна?

 

/по материали на HotelNewsResourse/