4-звезден СПА хотел ще строят близо до Костенец

Снимка: kostenets-tourism.com

Фирма „Добри Холидей“ възнамерява да инвестира в изграждането на СПА хотел с басейн и ресторант, както и прилежащо вилно селище на територията на село Долна Василица (Костенец). РИОСВ – София е излязла с решение да не се извършва оценка на въздействие върху околната среда на инвестиционния проект, който ще се реализира върху терен на инвеститора с площ от 2500 кв. м.

Предвижда се, застроената площ на хотелската част да бъде 750 кв. м, а на вилното селище 400 кв. м. От заповедта за изработване на комплексен проект за инвестиционната инициатива на кмета на гр. Костенец от края на 2017 г. става ясно, че „Добри Холидей“ е планирал да построи 4-5 етажна сграда с кота корниз 12 до 15 м, плътност на застрояване до 30% и интензивност (КИНТ) 1,5.

Районът на град Костенец е известен с минералните си извори. В радиус от до 10 км около града има четири населени места с термална минерална вода – град Момин проход, село Костенец, Долна баня и Пчелински бани. Интересното е, че при всеки от тези извори водата е с различни характеристики и е подходяща за лечение на различен тип заболявания. За съжаление, с малки изключения, хотелската база в региона е или недостатъчна или занемарена, което пречи за разгръщането на туристическия потенциал на дестинацията.