София сред лидерите по ръст в стойността на хотелските активи

Много източноевропейски градове и особено София печелят от проблемите, застигнали Западна Европа през 2016 г. В резултат на обтегнатите отношения между Русия и Турция, както и заради страха от терористични нападения е южната ни съседка, значително са нараснали и руските туристи в София, се отбелязва в доклад на HVS, който проследява, как се е изменила стойността на европейските хотели през миналата година.Като цяло, стойността на хотелските стаи в Източна Европа се повишава със средно 11%, което е далеч над средното за Европа ниво от 3%. Според доклада на HVS „European Hotel Valuation Index 2017”, в година, в която стойностите за Западна Европа се изменят незначително, хотелите в Братислава оглавяват класацията с цели 18,9% годишен ръст, докато стойността на хотелите в София се повишава с 16%, което й отрежда завидното второ място сред 33 европейски града. Веднага след това се нареждат Дъблин (15,5%) и Букурещ (14,6%).

Стойността на хотелите в Източна Европа започва от доста ниска база, което се съчетава с няколко фактора, които допринасят за нейния ръст, особено през изминалата година. Страхът от терористични нападения и проблемите със сигурността очаквано понижават стойността на хотелите в дестинации, като Париж (-8,1%), Лондон (-13,9%) и особено Истанбул (-23,7%).

Brexit, нестабилността на британския паунд и нестабилността в Еврозоната, като цяло, са фактори, които се отразяват негативно както на градове, като Лондон, Бирмингам (-6,8%) и Манчестър (-3,9%), така и на традиционни за британските туристи западноевропейски дестинации. За сметка на това, градове, като София, Варшава (10,1%), Будапеща (9,9%) и Прага (9,9%) печелят от по-ниските цени (в евро), които оферират на туристите от Острова и като резултат от общите си усилия за промотиране на дестинациите.

Все пак, Източна Европа има да навакса с още 20% ръст, докато достигне предкризисните нива на хотелските активи от 2006/7 г.  се отбелязва в доклада.