Sleep-туризъм: нов хит в пътуванията?

Напоследък все повече хотелиери работят върху идеята как да превърнат престоя на гостите си в незабравимо изживяване и спомен за цял живот. Програмите и пакетите, които се разработват изобилстват от всякакви предложения.

Знаете ли, че напоследък много туристи избират хотел в зависимост от това дали очакват в него да се наспят добре?

Забързаният свят, в който живеем, стресът, електронните устройства, кофеинът, алкохолът и куп други фактори водят до това все повече хора да имат проблеми със съня.

„През 40-те години на миналия век, хората са спали средно по над осем часа на денонощие, а днес, средностатистически, ние спим по-малко от седем часа“, споделя пред BBC Мат Уокър – професор по неврология и психология в Калифорнийски университет, Бъркли. Нещо повече – на база над 10 хил. научни изследвания, броят на хората, които могат да издържат с шест или по-малко часа сън на денонощие, без това да отключи някакви заболявания при тях е равен на…нула.

Дори без да разполагат с тези данни, все повече хотелиери започват да се досещат, че много от техните гости имат проблеми със съня, което пък подсказва на по-инициативните от тези хотелиери, че това е ниша, в която могат да изпъкнат пред конкуренцията. Запознайте се със sleep-туризма!

Sleep-туризмът се превръща в една от водещите уелнес тенденции за 2023 г. Хотели и спа центрове по света въвеждат специални услуги и програми за по-добър сън. Например, предлагат се различни видове масажи и уроци по медитация с йога инструктори, при които фокусът пада върху осъзнатото дишане и справянето със стреса и негативните мисли.

Рефлексотерапията, позната също като „точков масаж“ е друга нова услуга, предлагана в хотелите. Тя представлява стимулиране на вътрешните органи и кръвообращението чрез масаж на определени външни точки от тялото, в най-голяма степен съсредоточени в ходилата. Много рефлекторни точки има също в дланите, лицето и гърба, като за всяка една от областите е характерен и специален начин на масажиране.

Сред многобройните ползи от рефлексотерапията са намаляването на стреса и умората, повишаването на виталността, прочистването на тялото от натрупани токсини, подсилването на имунната система и, разбира се, подобряването на качеството на съня.

А ето и няколко примера на хотели, които са разработили и промотират специални услуги за добрия сън на гостите си.

Cadogan, хотелът на Belmond в Лондон, предлага специална услуга, наречена Sleep Concierge, която помага на гостите да постигнат дълбок сън чрез запис с медитация, която е достъпна чрез специално хотелско приложение. Също така се предоставя меню с висококачествени възглавници, от което гостите могат да избират, в зависимост от индивидуалните им навици за сън. В допълнение, чрез Sleep Concierge може да си направи избор на плътно одеяло или чай преди лягане.

Zedwell пък се рекламира като първият хотел в Лондон, фокусиран върху подобряването на съня на своите гости. За целта хотелът предлага специални шумоизолирани стаи.

За да насърчи добрия сън, Park Hyatt New York представи концепцията за нови спални суитове, които са обзаведени със смарт легла Bryte Balance™. Леглата разполагат със специални матраци със сензори и други персонализирани функции, което имат за цел значително да подобрят качеството на съня. Отделно, в стаята има и ароматерапевтични принадлежности, маски за сън и дори колекция с книги, свързани с подобряването му.

World of Hyatt посочва на своя уебсайт, че техният Restorative Bed „динамично се регулира, за да облекчи точките на натоварване и контролира климата през различните фази на съня“.

И за финал, според проучване на isleep и Pragmatica, 76% от българите споделят, че имат проблеми със съня. Всеки трети се събужда повече от два пъти на вечер, става твърде рано сутрин и рядко се чувства отпочинал. Най-честите причини за това са стрес (69%), преумора (46%), липса на физическа активност и напрежение на работното място (32%).

Може би това е възможност за предвидливите хотелиери у нас, които да акцентират в маркетинга си върху това, че техните гости се наспиват добре. Или пък да стартират специални програми и допълнителни екстри – като някои от посочените в тази статия, за да осигурят по-качествен сън на гостите си.