Ще стане ли феноменът „глемпинг“ глобален бизнес? Вижте човека, който твърдо вярва в това


В обширното пространство между традиционните хотели и споделеното настаняване работят различни компании за краткосрочно настаняване, една от които е американската компания Collective Retreats. Бизнес моделът на компанията е да предлага на туристите луксозни нощувки в глемпинги, изградени в отдалечени, но живописни места.

Глемпинг е съставна дума от английските glam и camping и в свободен превод може да бъде преведено като „луксозен къмпинг“. Заради туристите, които в последните години са съгласни да платят по-висока цена за нощувка, но да получат по-различно и запомнящо се преживяване, глемпингът се развива стремително по света, без признаци на забавяне на растежа. Освен луксозно изпълнени палатки, другите типове глемпинг места за настаняване включват малки хижи, бунгала, фермерски къщи, къщи на дървета, геодезични куполи, луксозни заслони, индиански типита, шатри, юрти, фургони и др.

Що се отнася до Collective Retreats, компанията, която се управлява от бившия хотелиер Питър Мак, изглежда е намерила златното сечение между интереса на туристите, които търсят вълнуващи локации и този на собствениците на парцели, които получават възможност да генерират допълнителни приходи от тях. Дори традиционните хотелиери не остават безразлични към оригиналния бизнес модел – като водещ инвеститор и съветник в Collective Retreats се включва Саймън Търнър – бивш президент по глобалното развитие на Starwood.

През декември, миналата година, Collective Retreats получи 10 млн. долара финансиране за експанзията си в дестинации, сред които Остин, Тексас и Сонома, Калифорния. В близките седмици предстои да посрещне първите си гости луксозното глемпинг селище Collective Hill Country, което ще се намира в ранчото Монтесино в Тексас – органик ферма, разположена върху 910 дка. Това ще бъде първата целогодишна дестинация на компанията.

Други подобни селища се отварят във Вали, Колорадо, Биг Скай, Монтана и Хъдсън, Ню Йорк. Всяко глемпинг селище се прави с идеята да се впише в местния пейзаж и култура, като срещу цена от 500 долара на нощувка гостите получават редица забавления, вкусна храна, произведена на място и персонално отношение.

Съществуващите селища на Collective Retreats се състоят от средно по 10 – 15 „модула“ – луксозни палатки с размер на малка двойна стая, чиито брой може лесно да бъде увеличен, при необходимост. Компанията предвижда, като възможности за настаняване, освен палатките да бъдат добавени транспортни контейнери, сглобяеми къщички, къщи на дърво и геодезични куполи.

Питър Мак споделя, че има глобални амбиции и най-вероятно още през 2019 г. ще бъдат обявени няколко международни дестинации. Той смята, че освен в чисто ваканционни или отдалечени от цивилизацията локации, глемпинги могат да бъдат изграждани дори в градска среда.

Гъвкавият бизнес модел на компанията й позволява да „прикрепи“ своите селища дори към съществуващи малки хотелски комплекси и да разшири тяхната леглова база през пиковия сезон.

Фактът, че едно глемпинг селище може да бъде изградено, а след това и демонтирано за броени дни, помага на Питър Мак и неговата компания да „обират каймака на сезона“, като местят тентите и палатките си там, където търсенето е най-високо през съответния сезон.

Обикновено, Collective Retreats работи едновременно като предприемач (developer), оператор, а в някои случаи и като собственик на селищата, които изгражда. Благодарение на гъвкавата структура на компанията си, Мак може да се напасне към особеностите на поредната дестинация, но най-често той предлага на собствениците на земята да я наеме за определен период, като отделно, при успешно представяне на глемпинг селището, те получават и допълнителни бонуси, така че имат интерес всячески да съдействат, бизнесът да върви добре.

Инвестициите за развитие на дадена локация варират, но обикновено са около 5 до 10% от инвестициите в традиционен хотел със съпоставима цена на нощувка (ADR). „Ние инвестираме много в преживяванията на гостите.“, казва Мак, “Има много аспекти, които правят нашите нескъпи, мобилни и адаптивни модули толкова интересни за туристите.“

Според Мак, маржовете на печалбата са съпоставими, а в някои случаи и по-високи от тези в хотелския сектор.

Това, което впечатлява Саймън Търнър в този бизнес е, как той може бързо да се адаптира към специфичните изисквания и цели на всеки собственик на земя. Допада му също идеята, в зависимост от метеорологичните условия, селищата да бъдат местени, така че гостите им винаги да се радват на добро време.

Заради запомнящите се преживявания и необикновените пейзажи, Collective Retreats се радват на огромен брой споделяния в социалните мрежи, което помага на Питър Мак да организира продажбите изключително през собствени канали, без да се налага да използва посредници за целта. Според него, с усъвършенстването на технологиите и повишаването на „свързаността“ на хората, този подход ще работи все по-добре.

Според Мак и Търнът, възможностите за разрастване са неограничени. „Ние гледаме 10 години напред и виждаме възможностите значително да разширим нашето портфолио и бизнеса, като цяло“, заключва Мак.

/Източник: Hotels Magazine/