Седем от най-добрите бутикови хотели в Мексико

Онлайн изданието за архитектура и дизайн Dezeen реши да отпразнува максикано-американския празник Cinco de Mayo (5-ти май – бел. ред.) като представи някои от най-добрите в архитектурно отношение бутикови хотели в Мексико. Ето селекцията:

Хотел Mar Adentro от Taller Aragonés

Огромни басейни, които контрастират с тъмни виещи се пътеки между тях и бели кубични структури, сякаш кацнали във водата – запознайте се с хотел Mar Adentro на местното архитектурно бюро Taller Aragonés. Разположени в южния край на полуостров Долна Калифорния (Баха Калифорния), тези безкрайни басейни визуално се сливат с водите на Тихия океан отпред. „Просто исках да „уловя“ този хоризонт и да го поставя на преден план“, споделя ръководителят на архитектурното бюро мигел Ангел Арагонес.

 

 

Tulum Treehouse от CO-LAB Design Office

Ние вече представихме Tulum Treehouse преди известно време, защото тя попада и в селекцията на 10-те най-добри хотела за 2017 г. на Dezeen. Както споменахме и тогава, формите и интериорът на Tulum са семпли и изчистени, като ефектът се постига благодарение на тучната тропическа зеленина, в която се е гмурнала къщата.

 

Хотел Carlota от JSA

Разположен в един от кварталите на Мексико Сити – Куаутемок, хотел Carlota прави впечатление с ефектния си вътрешен двор, който е обграден с подобни на решетки многоетажни бетонни стени. Макар и построена през далечната 1970 г., днес сградата е реновирана, а сред архитектурните акценти изпъкват оголените тухлени стени в някои от стаите, мрачно-индустриалният вид на общите части и изцяло огледалната стъклена фасада, която гледа към улицата.

 

Курортът Papaya Playa от Емилио Хередиа

Потънал в тучна зеленина и разположен в района Тулум, курортът Papaya Playa се състои от пръснати между дърветата уютни вили, вдъхновени от естетиката на гениалният каталонски архитект Антонио Гауди.

За да запазят вилите прохладни, проектантите използват специфична местна техника, наречена „chukum“, при която стените се измазват с растителна смола.

 

Хотел San Cristóbal Baja от Lake Flato

  

Базираните в Тексас Lake Flato проектират този бутиков хотел на брега на морето, който фино се вписва в околния пейзаж и превъплъщава славата на селцето, разположени на полуостров Баха като „pueblo mágico” или „магическо място”.

 

Drift San Jose от Stu Waddell и Pablo Torrestrueba


Drift San Jose включва група бетонни стаи, които оформят този уютен хотел в Сан Хосе дел Кабо. Замислен като място, което да представя местната култура, хотелът предлага на гостите си магазин, в който се продават редица произведения на мексикански дизайнери.

С площ от само 600 кв. м, хотелът разполага с шепа стаи, но пък има външен басейн, открита зона за хранене и покривни тераси, от които се откриват величествени гледки към планините наоколо.

Casa Malca от Lio Malca – бившата резиденция на наркобарона


За финал представяме този луксозен хотел в Тулум, който първоначално е бил построен като частна резиденция на покрития с мрачна слава наркобарон Пабло Ескобар. По-късно, известен търговец на произведения на изкуството го превръща в хотел-галерия, пълен с различни произведения на изкуството. Casa Malca разполага с 242 стаи за гости.