Съвременни тенденции и предизвикателства при проектирането на хотели

“Голям брой бани, професионална кухня и спа зона под един покрив. Поради тази причина хотелите са измежду проектите с най-комплексно отводняване. Като добавим и високите изисквания за сигурност и комфорт на гостите, както и естетичните критерии – инвеститорите и архитектите се нуждаят от професионална подкрепа и експертиза при проектирането на цялостна система за управление на водите с безкомпромисна функционалност. АСО подпомага проектирането на хотели със задълбочени познания за съвременните тенденции и регулации и дългогодишен международен опит. Гамата от продукти и услуги предлага решения за 8 зони на приложение в хотела.”, Десислава Янакиева – сегмент мениджър в АСО Bulgaria

Покрив, фасада и тераса
Покривът, фасадата и терасите са граничните повърхности на сградата. Проектирането им не отстъпва по сложност на останалите части на сградата. Грешки при проектирането на покрива могат да бъдат опасни и да нанесат щети на сградата или да се отразят на стойността на имота. В екстремни случаи може да се стигне до срутване на сградата. При проектиране на тези зони трябва да се съобразят много фактори като местния климат, регулациите, архитектурните и конструктивни изисквания.

Проектирането и изпълнението на отводняване за фасади и тераси изисква най-високо ниво на адаптация и индивидуален дизайн. Тези зони трябва да бъдат ефективно защитени от атмосферни влияния, включително дъжд, сняг и термозащита. В допълнение ACO разработва широка гама от решения в съответствие с функционалните и дизайнерски изисквания, включително и съвременните тенденции за придвижване без бариери и вторично отводняване на нивото на хидроизолацията. Професионалните услуги и модерни производствени процеси позволяват създаването на индивидуални решения за всяко проектово предизвикателство.

Вход и лоби
Няма втори шанс да направиш първо впечатление. Входната зона на хотела е въведение в цялостното преживяване. Обичайно това е и най-натоварената зона от сградата, където естетиката и лесната поддръжка са от особено значение. В зоната трябва да бъдат интегрирани системи, които предлагат лесна поддръжка и безпроблемно функциониране на дейностите в хотела като едновременно с това не противоречат на дизайнерската концепция на лобито.

Проектирането на обособени зони, които да предотвратяват навлизането на замърсяване отвън би могло да намали разходите за почистване до 90%. Препоръчително е входните изтривалки да бъдат проектирани спрямо изискванията на трите зони – външна част за по-едри частици, сегмент във въртящата врата и интериорна част за фин прах. Комплексните комуникационни и комунални системи в сградата на хотела изискват точки за достъп и ревизия на повърхността или в подови кутии. Като завършващ елемент на съоръжения капакът за достъп може лесно да бъде интегриран в цялостния дизайн на интериора, дори при най-специални покрития.

Баня

Проектирането на висококачествена баня включва комбинация от естетични и функционални предизвикателства. Банята е това място в хотела, където изискванията за комфорт, сигурност и дизайн са безкомпромисни и определят цялостното преживяване. Тенденциите в съвременните интериори за баня налагат пространство и свобода на движение. Архитектите разчитат на иновативни решения, които осигуряват качество, сигурност и свобода на дизайна.

Дългогодишният международен опит в предоставяне на решения за отводняване на бани и санитарни помещения в хотели дават на специалистите от АСО задълбочени познания и разбиране на съществените изисквания, нужди и предизвикателства на този тип проекти, с които подпомагат партньорите си с висококачествени материали, перфектна изработка и изключителни възможности за дизайн.

Някои области на приложение имат специални архитектурни изисквания и се нуждаят от индивидуални решения по зададени размери. Иновативният производствен процес предлага неограничени възможности за специален дизайн и продукти по поръчка.
Портфолиото от продукти включва богат избор от дизайнерски решения от неръждаема стомана, подходящи за всеки интериорен стил. Електрополираното покритие допринася за естетиката и подпомага почистването, благодарение на идеално гладката повърхност.

Басейн и Спа-зона


Басейнът и Спа-зоната много често са най-характерната част на хотела и изискват специално внимание към всеки детайл. Освен изключителен дизайн и естетика, които допринасят към чувството за релакс, особено внимание трябва да се обърне на сигурността и хигиената. Както вътрешните, така и външните басейни са изложени на агресивни химикали и атмосферни условия, следователно използваните материали следва да са високоустойчиви и да отговарят на строгите изисквания за безопасност.

Като един от водещите световни производители на отводняване от неръждаема стомана компанията е наясно каква важна роля играе функционалното отводняване на мокри зони като плувни басейни, уелнес и спа центрове. В допълнение към правилния и функционален дизайн на отводняването, голямо внимание се поставя и на безопасността, защитата срещу наранявания, хигиената и не на последно място индивидуалния дизайн. Ето защо се предлагат няколко вида отводнителни системи в зависимост от местоположението, функционалните изисквания и предпочитанията на инвеститора или архитекта. За да бъдат изпълнени всички проектни изисквания по време на строителството, отводняването се изработва по размер. Техническото консултиране във фазата на проектиране и по време на строителството е неразделна част от решението.

Кухня

Професионалните кухни са силно натоварена среда с потенциално мокри и мазни подови повърхности, поради обилното количество течности, както при процеса на готвене, така и при почистване. Много често тези течности са горещи. Отпадните води съдържат мазнини, които не могат да бъдат отведени в канализационната система, тъй като могат да причинят запушване. В комбинация, тези фактори се отразяват на безопасността на храните, оперативните разходи и сигурността на персонала.

ACO работи в тясна връзка с водещи доставчици от бранша и отговорните институции за повишаване на стандартите за качествено отводняване. Активната комуникация води до разбиране на нуждите на професионалистите в сферата – готвачи, отговорници по хигиената, инженери, технолози, почистващи компании, изследователи и предприемачи.
В допълнение към висококачествените системи за отводняване се предлага обширна гама от услуги в помощ на всеки етап от проекта. Екип от технически специалисти е на разположение да разработи решение съгласно специфичните нужди на всеки обект.

Сутерен

Съвременните иновативни системи предлагат изцяло нова стойност на пространствата по нивото на терена. Свеж въздух, естествена светлина и защита против наводнение или влага дават различни възможност за приложение на помещенията, не само като складови или сервизни помещения, но и за много други цели. Със зачестяването на екстремни метеорологични явление, основен приоритет е защита на конструкцията, пространствата под нивото на терена и оборудването в тях от наводнения. Предвиждането на ефективна система за защита предотвратява потенциални материални и финансови загуби, които биха могли да се отразят на цялостното функциониране на сградата.

Иновативните системи наACO за сутеренни помещения могат да осигурят изцяло нови възможности за приложение на помещенията по нивото на терена. Проектирането на система, която позволява достъп на естествена светлина и свеж въздух, може да направи помещението комфортно за редица приложения. ACO работи рамо до рамо с архитекти и проектанти за осигуряване на надеждни решения със задълбочени познания в тенденциите, регулациите и съвременните изисквания, професионални консултации, софтуер за калкулации и законова документация.

Паркинг

Зоните за паркиране са интегрирана част от всеки хотел или обществена сграда. Те са решаващ фактор за цялостната функционалност на сградата, който влияе на оперативната дейност на персонала и комфорта на гостите. Независимо дали паркингът е на открито и е изложен на атмосферни влияния, разположен под земята или на етажна плоча, където трябва да се съобразят строителните височини и наличието на други сградни системи – богата гама от системи и професионални услуги гарантират оптимално решение.

Повърхностните води от паркинг зони съдържат множество замърсители. Автомобилният трафик замърсява с частици от гумите, спирачната система, отделени газове, следи от масла и петролни продукти. Тези вещества следва да бъдат отделени от повърхностните води преди да бъдат отделени в канализационната система или водоприемник. ACO предлага интегрирани системни решения за управление на повърхностни води, които освен отводнителни системи, включват сепаратори за петролни продукти и тежки метали, както и системи за задържане или инфилтрация на дъждовни води, съобразени със специфичните нужди на всеки проект.

Открити площи и озеленяване

Проектирането и дизайнът на зелени и пешеходни зони е неделима част от съвременната архитектура, особено важна за естетическия облик и комфорта на обитателите. Като пресечна точка между архитектура и природа – ландшафтната архитектура отговаря на предизвикателствата на едновременно осигуряване на устойчива защита на околната среда и защита и дизайн на повърхността, комфорта и безопасността.

Гамата от решения на ACO за открити и озеленени площи помага на архитектите да създават атрактивни и устойчиви решения за управление на повърхностни води, които осигуряват оптимална функционалност на повърхността и комфорт при преминаване.

Модерното и функционално портфолио осигурява най-пълното и стилно предложение за управление на повърхностните води за автомобилни алеи, пешеходни и озеленени площи. Гамата е произведена в съответствие с най-високите стандарти за качество, осигуряващи дълъг живот и функционалност в откритите площи около хотела.

Освен широка гама от решения за отводняване гамата включва разнообразие от продукти, които позволяват на проектантите да спазват съвременните регулации и тенденции за устойчив дизайн и запазване на естествените повърхности, които позволяват инфилтрирането на водата в почвата.