Съдът в Италия: пишеш фалшиви ревюта в Tripadvisor – влизаш в затвора

Ефективна присъда от девет месеца затвор получи в Италия собственикът на сайта PromoSalento, който е продавал на хотели и ресторанти предплатени пакети с фалшиви ревюта за специализирани сайтове, като Tripadvisor. Освен престой в затвора, обвиняемият ще трябва да заплати и съдебни разходи в размер на 8000 евро.

Криминалният съд в италианския град Лече, провинция Пулия, постанови, че според италианските закони, писането на фалшиви ревюта и коментари под фалшива самоличност е криминално престъпление. Фалшивите коментари представляват нарушение на закона в много юрисдикции, но това е първият случай, в който автор на подобни ревюта бива осъждан с ефективна присъда.

През цялото време на процеса, от Tripadvisor са оказвали съдействие на съда с доказателства за измамата, от собствено им разследване. Компанията влага много усилия и средства в опитите си да предотврати подобни измами, като според собствените им думи, от 2015 г. насам те са успели да спрат над 60 сайта по света, предлагащи подобни услуги.