С респект към природата: хотел VIVOOD в Аликанте, Испания


Днес ви представяме пилотния проект на VIVOOD Landscape Hotels – новаторска мрежа от хотели с устойчив дизайн, който е реализиран в долината Гуадалест (Аликанте, Испания) – изключително живописна месност, в която инвеситорите възлагат на архитектите Даниел Майо, Агустин мари и Пабло Васкес да проектират хотел от висок клас, но с минимално въздействие върху околната среда.Предизвикателството пред архитектите тук е било едновременно да предложат лукс и максимални удобства на гостите на хотела и в същото време да направят това с минимален „отпечатък“ върху терена и средата.

Общата застроена площ на 25-те независимо разположени едно от друго бунгала, заедно с ресторанта, бара, панорамния басейн и многобройните тераси е 1000 кв. м.

Основните принципи при проектирането и изграждането на хотел VIVOOD са:

  • Търсене на директен, физически и визуален контакт с околната среда. За това допринасят и стъклените стени, с които е оборудвано всяко бунгало.
  • Създаване на чувство на усамотеност и уединение у гостите. За целта, вместо компактен хотел, стаите са пръснати сред ландшафта, като всяка от тях разполага с по около 1500 кв. м „прилежащ“ терен.
  • Модулите са построени без да се изменя или въздейства върху топографията на терена.
  • След построяването на хотела, теренът е възстановен и се поддържа чрез местна растителност.
  • Съзерцанието на природата е в основата на проекта. Поради тази причина, достъпът до бунгалата е организиран през задната им част, така че нищо освен самата природа да не бъде пред погледа на гостите.
  • За строителството са използвани екологични материали и устойчиви технологии.
  • Външното осветление е с ниска консумация, индиректно и се контролира, така че да не се допусне светлинно „замърсяване“ на околната среда.

SONY DSC

/източник: Arch Daily/