С покупката на софийските „Тракия“ и „Сентръл Парк Хотел“, Rosslyn Hotels стана най-новата българска хотелска група

Дружества, свързани с инвестиционната компания „Рослин Кепитъл Партнърс“ са придобили в средата на миналата година четиризвездните столични хотели „Сентръл Парк Хотел София“ и „Тракия хотел София“. Новината беше потвърдена едновременно от страна на купувачите и от „София Хотелс Мениджмънт“ – дружеството, което управлява хотелския бизнес на продавача на „Сентръл Парк Хотел“ – НИКМИ ООД.

Справка в търговския регистър и в кадастъра показва, че сделката за „Сентръл Парк Хотел София“ е вписана в имотния регистър на 9 август 2017 г., като стойността й е била 17,7 млн. лв. Купувач е новоучреденото „Сентръл Парк Хотел София“ ЕООД.

Хотел „Тракия“ е придобит чрез публичен търг от „Рослин Партнърс България“ АД отново през август 2017 г. Преди това, хотелът беше неколкократно обявяван на търг от съдия-изпълнител за непокрити задължения към „Уникредит Булбанк“ на предишният собственик – „Кардеа“ ООД на Красимир Гергов и Георги Кирчев.

След два неуспешни опита да се намери купувач, при последната оценка хотелът беше обявен за продажба през юни миналата година на цена от 11,14 млн. лв. с ДДС, съобщава Property Xpress.

Хотелите
Четиризвездният „Сентрал Парк Хотел София“ разполага със 77 стаи и апартаменти, ресторант, лоби бар и две зали за срещи. Разгърната застроена площ на хотела е 4970 кв. м.

Хотел „Тракия“ е също с категория четири звезди и разполага със 43 стаи и 5 апaртамента, и РЗП от 3900 кв. м.

Кой e купувачът
Всъщност, това не са първите хотелски активи на „Рослин Кепитъл Партнърс“. През 2015 г., чрез свързаното дружество „Кератех Инженеринг“, компанията придоби варненския хотел „Димят“, ребрандиран по-късно като „Суис Белхотел Димят“.

„Рослин Кепитъл Партнърс“ се управлява от Иво Евгениев и Спас Шопов. Сред дружествата, в които са инвестирали двамата, са производителят на керамични плочки и гранитогрес KAI Group, продаден през 2015 г. на световния лидер в бранша Махоук Индъстри, винарната Беса Вали, дружества в сферата на енергетиката, информационните технологии и недвижимите имоти.

Новата хотелска група
Новата хотелска група, която първоначално ще включва трите 4-звездни хотела, придобити до момента, се казва Rosslyn Hotels. За оперативен директор е назначен Хенинг Крипендорф – дългогодишен мениджър в хотелския бизнес, който преди това е бил изпълнителен директор на „Сигма Кепитъл“ на Георги Велчев и Веселин Данев, както и на ваканционни хотели в Испания, Турция, Тайланд, Мароко и др.

В специално интервю за Hotel & Restaurant Week, Хенинг Крипендорф потвърди, че инвеститорите ще търсят възможности за нови придобивания и разширяване на портфолиото.