Ръст на туризма в 28 европейски страни през 2017 г. България сред отличниците, със 17%

Европейската комисия по туризъм публикува нови данни, от които става ясно, че през 2017 г. има сериозен ръст на чуждестранните посетители в 28 от 30 държави, които попадат в изследването. Почти при всички страни нарастващият процент е двуцифрен. На първо място е Исландия, с цели 56% ръст. До края на годината се очаква страната да бъде посетена от около 2,5 млн. туристи – около седем пъти повече от местното население.Черна гора е на второ място в класацията с 25% ръст, следвана от Малта с 23% и Кипър с 18%. За последните две държави ръстът е много висок през лятото, но тези 18% отразяват цялата година, така че слабо посетените първи и последни месеци от годината свалят средната посещаемост.

Финландия с 18% и България със 17% също се радват на голям интерес от чуждестранни туристи. Причината за ръста в северната страна е по-честото посещение на китайски туристи, докато България се радва на повече посетители, тъй като може да предлага както летни, така и зимни почивки.

Португалия, Сърбия и Хърватия (всички с ръст от 15%) успяват да привлекат повече почиващи с добра маркетингова стратегия и с включването на повече дестинации, достъпни чрез въздушен транспорт.

Тежко е положението на Турция, която отчита 8% спад. Причината, естествено, е в разклатената сигурност в страната, което влияе негативно на туризма.

Насърчаването на икономическите условия в Еврозоната стои зад ръста на пристигащите от Германия, Франция и Италия посетители. Много от дестинациите отчитат ръст на интереса на британските туристи – най-вече Хърватия и България, със съответно от 40 и 26%.

След известния спад, все повече нараства и броят на туристите от Русия. Макар все още далеч от резултатите преди няколко години, прогнозите изглеждат оптимистични.

Икономическият растеж на по-малките страни от Еврозоната, както и достъпните цени на въздушния транспорт допринасят за ръста на американски туристи. Очаква се той да се запази около 6% годишно до 2021 г. Очаква се ръстът на туристите от Китай и Япония да достигне съответно 14% и 5% до края на 2017 г.

“Евтините цени на петрола, благоприятният валутен курс, разширяването на средната класа, подобрените въздушни връзки и улесняването на пътуванията допринасят значително за нарастването на пътуванията до Европа”, споделя Едуардо Сантандер – изпълнителен директор на Европейската комисия по пътуване (ETC).

 

/източник – travelindustrywire/