Професионален съвет: Как сами да направите добри рекламни снимки на хотела


Ако „една снимка струва 1000 думи“, то дали снимките на Вашия хотел, които използвате на сайта си и в онлайн туристическите агенции (като Booking.com) са достатъчно привлекателни за потенциалните ви гости? Ако не разполагате с бюджет за външен фотограф, оказва се, че има няколко лесни начина да направите снимки, които да се доближат като качество до професионалните.

Професионални фотографи, цитирани от Tripadvisor, дават съвети как да стане това.

Обмислете композицията
Пространствата с интересно осветление помагат да направите интересни снимки. За целта може да използвате естествена или изкуствена светлина – стига да е достатъчна. Също така местата, в които зрителят може да се „потопи“, привличат вниманието – например стая с красива гледка или открит басейн.

И обратно – използването на хора за снимките (например популярните у нас две жени или мъж и жена в сауната) може да отблъсне потенциалните ви гости, които поради някаква причина не са харесали моделите.

Стандартният набор снимки на хотела трябва да включва всички по-важни помещения, особено на стаите за гости. Има обаче и друг тип снимки, които е добре да включите във фото галерията и сред тях са:

  • снимки на служители, които непринудено си вършат работата.
  • архитектурни детайли, подчертани от естествена светлина.
  • лайфстайл детайли (декор, мебели, храна), заснети при мека светлина.
  • нощни снимки, които създават “уютна” атмосфера.

В същото време, при снимките се опитайте се да избягвате:

  • персонал или гости, гледащи към камерата.
  • снимки на празни фоайета, коридори или врати на стаи.
  • снимки на стаи, които не са идеално подредени и чисти.
  • претрупани изображения с твърде много неща в тях. В тази връзка, не използвайте широкоъгълен обектив или снимки в режим „панорама“.

Подгответе декора
Преди да направите първия кадър, организирайте пространството. Не се притеснявайте да местите мебели, докато композицията ви хареса. Оправете чаршафите на леглото, махнете кофата за боклук и изправете картините на стената.

Също така съобразете по кое време на деня ще снимате, за да се възползвате от естествената светлина. Рано сутрин в слънчев и ясен ден е един много подходящ момент.

Снабдете се с нужното оборудване
За да правите добри снимки не е задължително да разполагате със скъпо и сложно оборудване, но трябва много добре да се запознаете с настройките на фотоапарата. Също така, някои сравнително евтини аксесоари също ще подобрят крайния резултат.

Опитайте се да правите снимките от статив, с хоризонтална камера, за да не се получат странни ъгли, известни също като събиращи се вертикали. За целта можете да си купите малък нивелир, който да се закрепи към фотоапарата.

Препоръчва се също така да използвате малка апертура (бленда) на камерата, за да постигнете голяма дълбочина на фокуса – това ще доведе до еднакво фокусиране на всички обекти от предния план и фона. По-големите бленди ще размажат фона. Изключете волфрамовото осветление и задайте стойности на ISO до 400, за да не се получи твърде много “шум” в изображението. По-високата стойност на ISO увеличава чувствителността на фотоапарата към светлината.

След като сте настроили всичко, направете няколко пробни кадъра и ги прегледайте на компютър. Това, което изглежда добре на малкия екран на фотоапарата често има нужда от корекции, така че пробите са задължителни.

Следете тенденциите
За да изглеждат снимките ви актуални, следете тенденциите в хотелската фотография. Например, в момента изключително се набляга на снимки с естествена светлина, като самите композиции са ориентирани около т.нар. лайфстайл – с елементи от декора, кухнята и пр. Това създава илюзия за „репортажна фотография“, което пък кара зрителите да възприемат снимките по-лично.

Тенденциите обаче идват и си отиват, затова, при вашите снимки, се концентрирайте повече върху посланието, което искате да предадете. Например, снимките, на които се виждат хора, ще остареят след няколко години, защото модата в облеклото и прическите ще се е променила.

Отделете достатъчно време, за да създадете портфолио със снимки, което ще позволи на хотела ви да блесне и да привлече точно гостите, които желаете.