Притиснати от правителството, китайски компании ударно разпродават хотелски активи в чужбина

Хотел Waldorf Astoria в Ню Йорк

В резултат на натиска на правителството през последните месеци, някои от най-големите китайски инвеститори в туризма започнаха масирани разпродажби на имоти и дялове в инвестиционни проекти по света.

Само от началото на тази година, три от най-големите корпорации в Китай обявиха планове да намалят финансовата си експозиция в чужбина.

Dalian Wanda Group на доскоро най-богатия китаец – Уанг Джианлин, обяви, че ще продаде някои свои проекти в Австралия, дела си в проекта за луксозния хотел One Nine Elms в Лондон, както и други свои проекти.

Портфолиото на Dalian Wanda в САЩ включва луксозния комплекс One Beverley Hills, който макар и в процес на строителство се оценява на 1,2 млрд. долара, както и хотел Vista Tower в Чикаго, оценен на 900 млн. долара.

От мерките на китайското правителство пострада собственикът на легендарния хотел Waldorf Astoria в Ню Йорк Anbang Insurance Group. В необичаен ход, правителството пое контрол над групата за една година, а ръководителят й Ву Сяохуй беше обвинен в икономически престъпления.

След като през 2014 г. Anbang плати близо 2 млрд. долара за да придобие Waldorf Astoria в Ню Йорк, през 2016-та китайският застраховател придоби и портфолио от 16 знакови хотела в САЩ на инвестиционния фонд Blackstone за 6,5 млрд. долара. През същата година, консорциум, воден от Anbang отправи оферта за закупуването на Starwood Hotels and Resorts Worldwide, която обаче беше неуспешна.

Хотел NH Milano Fiera

В опит да избегне подобни на описаните по-горе последствия, друг голям китайски инвеститор в хотели – HNA Group, обяви планове за мащабни разпродажби на хотелски активи. Компанията ще продаде частично или изцяло своето 25% дялово участие в Park Hotels & Resorts, която пък притежава над 50 имота в САЩ, Европа и Южна Америка.

Сред по-важните хотелски активи на HNA Group е 29,5% дял в NH Hotel Group. През 2016 г., китайският гигант придоби Carlson Hotels – собственик на бранда Radisson, което включваше и мажоритарен пакет в Carlson Rezidor Hotel Group.

Хотел Hilton Concord, Калифорния

Отново през 2016 г., HNA договори с Blackstone Group покупката на 25% дял от хотелската верига Hilton Worldwide за 6,5 млрд. долара. Част от Hilton Worldwide са Park Hotels & Resorts и Hilton Grand Vacations – сега и двете обявени за продажба.

При всички положения, 2018-та се очертава интересна година за инвеститорите в хотели. Предстои да видим, дали китайските компании ще продават бързо и на всяка цена или активите, които са „сложени на тезгяха“ ще бъдат договаряни при възможно най-добри условия.

Във всеки случай, след като през миналата година властите в Китай обявиха, че няма да гледат с добро око на крупни инвестиции в чужбина, особено в секторите на туризма и развлеченията, едва ли в близко бъдеще ще видим нови китайски играчи в тази област.