Пред завършване е новият хотел на централна гара Пловдив

© Plovdivtime.bg

Пред завършване е новият гаров хотел в Пловдив. Той е част от от цялостния комплекс, който концесионерът „Карат С“ на Миролюб Столарски изгражда на централна гара Пловдив. Хотелът ще има 150 легла, а партерният етаж ще функционира като международна автогара.

Концесионерът вече е завършил вътрешното преустройство на основната сграда на гарата, но предстои да бъде изградена и нова многофункционална зала за 500 души, която ще има стъклен покрив и ще приеме част от културните събития в града през следващата година.

Общите инвестиции на „Карат С“ според договора за концесия ще възлязат на 13,5 млн. лева, а приходите, които държавата ще получи през следващите 35 години са 60 млн. лева. След завършването на ремонтите и новото строителство, освен реновираната гара, комплексът ще включва автогарата, хотела, концертната зала, а също мултифункционален център с офисна и търговска част и голям паркинг.

Любопитна подробност, свързана с централна гара Пловдив е, че строежът й е завършен през 1873 г. по проект на италианския архитект професор Мариано Пернигони. За да се възстанови максимално точно оригиналния вид на сградата са ползване чертежи на 130 години от архиви във Виена.

/Източници: Trafficnews.bg, Дарик радио/