Правите резервация в ресторант, но не се появявате? Тогава дължите неустойка, смята известният шотландски ресторантьор Марк Грийнауей


Известният шеф-готвач Марк Грийнауей (Mark Greenaway) – собственик на едноименния ресторант в Единбург (Шотландия) предприе рикован, но очакван от индустрията ход, за да сведе до минимум т. нар. no-shows – клиенти, които резервират маса в ресторанта, но просто не се появяват.

Според ресторантьора, само през декември 2017 г. е имало цели 450 no-shows или откази на резервации в последния момент – твърде голяма цифра за независим ресторант с 42 места, пише специализираното издание The Caterer.

Съгласно новата политика на ресторанта, при резервация, клиентът въвежда данните на кредитната си карта и ако не се появи в заявения ден и час, от картата му се удържат 30 паунда, ако резервацията е била за обяд и 50 паунда, ако тя е била за вечеря.

Обявявайки решението си в страницата на ресторанта във Facebook, Марк Грийнауей споделя “За нас това е трудно и рисковано решение, но ние просто няма как да си затваряме очите пред явление, което руши самите устои на бизнеса – клиентите, които за всеки случай резервират през седмицата маси в 3-4 ресторанта, за да решат, къде ще отидат, в последния момент. По цяла седмица ние отказваме резервации на желаещи, защото вярваме, че в петък вечер ресторантът ще бъде пълен, само за да установим, че във въпросния ден имаме 4-5 no-shows, за които на всичко отгоре сме направили заготовки, подготвили сме прибори и пр“.

Марк Грийнуей цитира и най-лошия случай в историята на ресторанта, когато само за една вечер, през септември м.г., цели 22 „потвърдили“ клиента нито се появяват, нито се обаждат предварително, за да откажат резервациите.

Преди две седмици излязоха данни за Великобритания, според които многото невалидни резервации за Свети Валентин през тази година са нанесли сериозни щети на ресторантския бизнес в страната.