Ще стане ли поштелът новият хит в бюджетния хотелски сегмент?

Социална зона на хотел Moxy от веригата Marriott.

В последните години туристите, които предпочитат евтини нощувки, вече са със завишени изисквания – те търсят не само изгодни оферти, но и удобства. Хотелската индустрия отговаря на техните нужди с нова концепция за хостел, наречена поштел (poshtel, от posh (англ.) – елегантен, луксозен).За разлика от традиционните хостели, поштелите съчетават дизайнерска атмосфера с малки спални помещения и фокус върху иновативните общи пространства.

“Този нов хостел отговаря на нуждите на съвременния пътешественик”, казва Греъм Крагс, изпълнителен директор на EMEA Hotels, JLL. “Той предлага гъвкаво използване на пространствата и дава възможност за организиране на събития, които насърчават гостите да се срещат и общуват.”

Тази нова концепцията е в основата на The Wallyard в сърцето на Берлин, който е дизайнерски хостел с арт салон, кафене и възможност да наемеш велосипед.

Типично спално помещение на поштел Jo&Joe от AccorHotels.

В Япония, двата хостела GRIDS подчертават ролята си на “туристически хъб”, с удобни общи части и възможности за базово, но пък търсено от туристите настаняване в общи и фамилни стаи, а също в така типичните за Япония капсули.

Намиращият се в Копенхаген Urban House е хибрид хотел–хостел, със самостоятелни стаи и общи помещения с двуетажни легла, в който има също салон за татуировки, магазин за велосипеди, кухня на самообслужване, а също организирани безплатни пешеходни турове. Гостите на Urban House имат възможност да се потопят в атмосферата на града и да се включат в разнообразни културни събития, винтидж пазари и музикални концерти.

Големите брандове вече поглеждат към пошелите
“Редица големи марки вече се ориентират към тях”, казва Крегс и допълва, “Така нареченият поштел от една страна извлича полза от покупателната сила на по-младите туристи, а от друга е в някаква степен отговор на влиянието на Airbnb и предизвикателства, които този бизнес отправя към хотелската индустрия.”

Докато големи имена като Moxy на Marriott и CitizenM предприемат смели стъпки към нов тип бюджетно-ориентиран хотел с възможности за социални контакти, Accor са крачка напред с Jo&Joe.
Лансиран  през септември 2016 г., Jo&Joe е нов подход към настаняването, в който на преден план са поставени дизайна, храната и преживяванията на гостите. Според Себастиен Базин – председател и главен изпълнителен директор на AccorHotels, идеята е „да се скъса с традицията, да се забравят старите навици, да се вкара свеж въздух в AccorHotels, така че те да бъдат изненадващи, автентични, неочаквани”. До 2020г. веригата планира да открие 50 нови Jo&Joe в центровете на големите градове по света.

Jo&Joe е насочена към т.нар. милениълс (хората, родени между 1979 и 1994 г., и навършило пълнолетие около началото на 21 век – оттам и милениълс заради термина за хилядолетие – Милениум), но както отбелязва Крегс, „Идеята има потенциал да се хареса на много по-широк кръг от хора. Въпреки по-малкото пространство за спане, този поштел предлага разнообразие от стаи, които може да привлекат и по-възрастни гости, семейства и групи, които обикновено резервират в по-традиционни хотели”.

Поштелите отговарят на търсенето на нощувки, по-тясно свързани с „преживяването”, където пък е силата на Airbnb и подобните на нея платформи, но също така осигуряват постоянно качество – Ахилесовата пета на споделената икономика. “Тези нови хостели са много интересни”, казва Крегс, „Те предлагат цена и преживявания, които не можете да получите в жилищни сгради”.

Сериозен бизнес потенциал
За предприемачи и хотелиери, поштелите предлагат редица предимства. “Този тип имоти обикновено са по-евтини за строителство и управление, следователно имат по-висока рентабилност”, казва Крегс. “Нещо повече, те могат да бъдат изградени в сгради и места, които не са подходящи за традиционен тип хотели.”

За съвременните туристи, социалните зони, интересните преживявания и достъпните цени са печеливша комбинация, когато става дума за нощувка. “Концепцията поштел има много достойнства за различните типове гости”, заключава Крагс. “A от инвестиционна гледна точка, финансовите показатели са обещаващи”.

Източник: JLL Real Views