Първият робот в България, обслужващ хотелски гости е вече факт

През ноември 2019 година за първи път в Европа хотел “назначи” за персонал робот, който да обслужва гостите му. Иноваторът е хотел „Бест Уестърн Премиер Летище София“, a българската компания “TMM Automation” направи това възможно.
Функциите на робота, чието име е „Roomy“ (Руми), са многобройни и всички те целят едно – по-добро обслужване на гостите.

Основните дейности на „Roomy“ се свързват с услугите „Room Service“ и ескорт до стаята. Освен да придружава и упътва гостите до стаите им, роботът може да доставя до стаите храна, напитки или принадлежности, поръчани с едно позвъняване от рецепцията на хотела.

След като му бъде зададен номерът на стаята, роботът сам тръгва към нея. Той контролира автоматично асансьора за етажа, към който е тръгнал, ориентира се в коридорите сам, избягва възможни препятствия по пътя си и накрая застава пред съответната стая. Автоматично позвънява на телефона в нея и гостът излиза, за да си вземе поръчката.

Действията на „Roomy“ са независими и автоматични. Всички етажи, хотелски стаи и други съоръжения на съответния хотел са програмирани в памета на робота, позволявайки му не само да изпълнява доставки, но и да упътва и придружава гостите до съответната им дестинация. След изпълнение на поръчката, роботът сам се връща до своето бюро – Roomy’s Desk, намиращо се на партерния етаж, непосредствено до рецепцията.

Към комента речникът на „Roomy“ включва близо 30 изречения. Роботът може също да поздрави с песен гостите за техни рождени дни, както и да изпълнява тематични Коледни песни.

‚Roomy‘ е фен и на социалните мрежи – всеки гост, получил своята доставка бива поканен за снимка от робота, а #roomyrobot (hashtag) тепърва набира популярност, като синоним на иноваторството в хотелското обслужване на бъдещето.
“Roomy” работи денонощно, без почивен ден, зарежда се автоматично, батерията му осигурява дълъг „пробег“ и помага за по-бързото и добро обслужване, съответно, увеличава процента на доволните клиенти.

В световен мащаб роботът вече се използва в Америка, Тайван, Южна Кореа, Сингапур, Канада, Тайланд, Китай, Австралия и много други държави, където заема висок пазарен дял сред хотелите. Благодарение на TMM Automation, вече и гостите на български хотели могат да бъдат обслужени от приветливия и енергичен робот „Roomy“.

Всеки, който проявява любопитство към първия хотелски робот у нас може да посети „Бест Уестърн Премиер Летище София” и да се запознае лично с „Roomy“.