От пустееща тютюнева фабрика в елегантен градски хотел

Едва ли някой е пропуснал новините за нерадостната съдба на някои от красивите стари тютюневи складове в Пловдив, които въпреки статута си на паметници на културата, през последните две години бяха рушени, палени или в най-добрия случай оставени на произвола на съдбата от собствениците. В града на тепетата се срещат обаче и примери за инвестиции, които целят да запазят вида и духа на старинните сгради.

Един такъв пример е тютюневата фабрика на Сахат тепе, която след като бъде внимателно реставрирана от новите си собственици – предприемачите Цветан Пулев и Илиян Филипов, ще заживее нов живот като четириетажен хотел с 48 стаи и ресторант-градина на партера. Проектът е на „RT consult” на арх. Радко Тодоров и предвижда в старото крило на сградата да се помещава хотелската част, а в другото крило да има апартаменти.

Въпреки трудоемкото строителство, което се извършва в центъра на града, на хълм, което затруднява достъпа на техника и материали, инвеститорите предвиждат хотелът да бъде завършен до края на 2019 г. Специално внимание ще бъде обърнато на оригиналната орнаментика на сградата – на корнизите и други характерни елементи са направени отливки, които ще бъдат използвани при цялостното възстановяване на пространствата, пише „Марица“.

Построена от индустриалците Димитър Ставридис и Димитър Мардас преди 130 години, фабриката е сред знаковите сгради на Пловдив, макар че пустееше през последните десетилетия.