Какви са ползите от работата с онлайн туристически агенции


Всеки хотелиер обича директните резервации. Много софтуерни и маркетингови решения ви обещават край на зависимостта от онлайн туристическите агенции (ОТА) и нова ера в продажбите, но не трябва да забравяме, че неслучайно ОТА са толкова силни в съвременната верига за продажби – просто те вършат много добра работа на хотелиерите.

Ето няколко ползи от работата с ОТА:

Разходи по привличането на нови клиенти (Customer Acquisition Costs)
Като цяло се счита, че директните резервации са по-икономични откъм разходи за придобиване на нови клиенти. Много често се пропуска обаче фактът, че освен разходите по съответната транзакция има много други, които трябва да бъдат отчетени. Такива са създаването и поддръжката на собствен уебсайт, времето и разходите, инвестирани в оптимизация за търсачки (SEO), рекламата, поддържането на канали в социалните мрежи и др. Като се отчетат тези разходи, излиза че често цената на директните резервации е всъщност по-висока от тази на ОТА.

Обсег
Онлайн туристическите агенции и платформите за резервации дават достъп до клиенти, които трудно биха били достигнати самостоятелно. Такъв пример са чуждите пазари – ОТА превеждат вашата обява на много езици и тя достига до потенциални клиенти, до които иначе не бихте имали достъп.

Опитът на маркетинговите им специалисти, както и технологиите, които ползват водещите платформи за резервации водят до това, обявата ви да бъде бързо адаптирана към интересите на потенциалните туристи в чужбина.

Билборд ефект
Потенциалните туристи обичат да преглеждат и сравняват цени в платформите за резервации. Ако разполагате с добре оптимизиран сайт е много вероятно част от тези туристи да го посетят, за да сравнят условията. Ако сайтът на хотела е професионално изработен, условията, публикувани в него са конкурентни и има удобна форма за резервации, те биха резервирали директно при вас.

Заплащане, обвързано с резултатите
Едно от най-често пропусканите удобства на онлайн туристическите агенции е че при тях плащате комисионна едва когато са привлекли клиент (Pay Per Performance). Празните легла представляват пропуснати ползи и за самите сайтове за резервации, така че те са почти толкова мотивирани да доведат ви клиенти, колкото сте самите вие.

Реактивност
ОТА предоставят различни възможности да реагирате при колебания в търсенето. Такава възможност например са специалните оферти, които можете да публикувате при слаби периоди. Някои платформи предоставят и т. нар. Premium positioning – позициoниране на вашата обява в челните резултати при търсене по различни критерии, срещу което се съгласявате да заплатите премия към комисионната при резервация през съответната платформа. Действително, различните опции си имат своята цена, но в края на краищата те излизат по-евтино от това, да останете с празни стаи.

Информация за пазара
Сайтовете за резервации разполагат с различни инструменти, чрез които можете да следите пазара, както и собственото си позициониране на него. Тези инструменти са много полезни, когато планирате стратегията и ценообразуването си спрямо конкуренцията.

/източник: 4Hoteliers/