Няколко иновативни идеи за маркетинга на хотела, които ще ви помогнат да изпъкнете пред конкуренцията

Маркетингът на хотела е комплексна тема, надълго и нашироко разглеждана в книги, списания и сайтове. С тази серия от статии обаче решихме да ви споделим няколко практични идеи, с които можете да освежите вашата маркетингова стратегия и да привлечете нови клиенти. Най-вероятно вие вече използвате част от тях, но все пак проверете, дали няма да ви изненадаме с нещо ново.

Видео интервюта с гости на хотела
Преживяването на клиента не са само чистата стая и плоският телевизор. Преживяването на клиента включва редица други неща, като нивото на обслужване, различните удобства за клиентите, включително „дреболиите“, които могат да ви разграничат от конкурента на съседната пресечка.

Какъв по-добър начин да наблегнете на специфичните „екстри“ във вашия хотел от това, да направите видео интервюта с ваши клиенти, които да споделят за преживяванията си? Разбира се, спокойно можете да предложите на гостите си, които са се съгласили да застанат пред камерата различни отстъпки при следващо посещение в хотела.

Организирайте за потенциалните си клиенти виртуален тур
Една от най-големите бариери пред хората, които избират хотел е, как точно ще изглежда стаята. Ако предложите опцията за виртуален тур на потенциалните си клиенти, те ще могат да визуализират това, което предлагате, веднага.

Говорите ли езика на гостите си?
Посрещате ли често гръцки туристи? Тогава подсигурете в екипа на хотела поне един служител, който владее гръцки. А французи, турци, руснаци? Малко неща могат да бъдат по-приятни от това, да отидеш на хотел в непозната дестинация и да попаднеш на служител, който владее твоя език. И не, Google Translate не може да се сравнява с момичето от рецепция, която ще посрещне румънските ви гости с „Bună, ce mai faci?“

Маркетинг чрез съдържание
Маркетингът чрез съдържание е стратегията, която може рязко да ви разграничи от конкуренцията, която използва секцията „Новини“ на сайта си единствено за да се обяви, какви награди е спечелила и на каква сватба е била домакин миналата неделя.

Хрумвало ли ви е, че ако сте хотелиер в Русе, можете да публикувате на сайта си статия от рода на „20 места, които задължително да посетим в Русе“ – на български и английски? Какво ви пречи в произволен ден от седмицата да обиколите по-интересните заведения в града и да ги снимате на видео с мобилния си телефон? Точно така – тук дори не говорим за рекламен бюджет. Полезно и уникално съдържание може да бъде генерирано дори от вашите гости, а вие просто да го споделите на сайта – с тяхно разрешение, разбира се.

Винаги, ВИНАГИ отговаряйте на коментарите в сайтовете за резервации и в социалните медии
Една от най-често срещаните грешки на хотелиерите у нас е „политиката на щрауса“ – когато получат негативен коментар в Booking.com или Facebook те просто си замълчават с надеждата, че нещата ще се уталожат и с малко повече късмет другите няма да забележат. Нищо не може да бъде по-далеч от истината. Ако вече не сте се убедили, то ето ви новина – четенето и писането на коментари в различните туристически сайтове лека-полека започва да се превръща в национален спорт за българина. Чужденците са не по-малко любопитни, какво споделят другите за вас, така че не бъдете пасивни, а поемете инициативата – ВИНАГИ отговаряйте на негативните коментари, а най-добре отговаряйте на всички коментари.

Бонус точки – отговорите на коментарите в основните туристически сайтове трябва да бъдат от името на мениджмънта на хотела, най-добре от името на генералния мениджър, така че да тежат повече.

Организирайте конкурс с награди
Няма какво да се лъжем – всеки обича да получава награди. От друга страна, гостите ви редовно споделят снимки от престоя си във вашия хотел, така че защо не съчетаете двете? Организирайте във Facebook конкурс за най-добра (забавна, необикновена, романтична) снимка, направена в хотела ви и наградете победителя с безплатен уикенд или вечеря за двама. Срещу минимална инвестиция ще получите ефект, който трудно бихте купили само с пари.

Очаквайте продължение…