Няколко иновативни идеи за маркетинга на хотела, които ще ви помогнат да изпъкнете пред конкуренцията (Част II)


Продължаваме статията с идеи за маркетинга на хотела, чиято първа част можете да видите тук >>

Направете специални пакети за групови събития
За повечето хотелиери, „групови събития“ означава „сватби“. Има обаче много други събития, които се пропускат и които бутиковите хотели (и не само те) биха могли да привлекат чрез специално подготвени оферти:

  • Семейни и приятелски събирания – направете специални оферти за частни групи в зависимост от вашия капацитет. Подгответе менюта с храни и напитки, в зависимост от конкретния случай и предложете малка отстъпка от настаняването.
  • Изнесени бизнес срещи – свържете се с фирмите в околността и им предложете пакети за полудневни, дневни или неколкодневни срещи във вашия хотел. Често на фирмите се налага да провеждат срещи извън офиса. Това може да са мениджърски срещи, такива, свързани с маркетингови проучвания, тип „изнесен офис“ или други. В случая, вместо да залагате на Facebook реклама, опитайте да се свържете с потенциалните си клиенти като изпратите пощенски картички до асистентите в различните отдели на фирмите.
  • Сватби в тесен кръг – чухте ли, че този тип сватби се превръщат в тенденция? Поради ред културни и финансови причини, сватбите, на които присъстват само роднини и близки приятели – около 20- 30 гости, нарастват като популярност. Не губете време, а насочете маркетингови усилия към този тип събития, преди конкурентите ви да са го направили.

Промотирайте района, не просто хотела
Туристите търсят преживяване, не просто място, където да пренощуват. Вашият хотел очевидно играе важна роля за цялостното преживяване, особено ако предлагате допълнителни услуги, като СПА, плувен басейн, спортна екипировка под наем и др. Помислете обаче и за дестинацията, в която се намирате. Промотирайте пред потенциалните си гости вашия град, село, курорт или регион. Ако се намирате в планината, опишете най-добрите вело- или пешеходни маршрути наоколо, заедно с друга полезна информация, която може да помогне, престоят на гостите ви да бъде по-приятен.

Парнирайте си с местни културни институции и атракциони
Развийте партньорства с местни музей, галерии, атракциони и други подобни центрове. Един от вариантите е да им осигурите стелаж, на който да поставят своите картички, купони или програми, а в замяна бихте могли да уговорите те да поставят в своите сайтове линк, който да сочи към сайта на хотела. При равни други условия, линковете от подобни сайтове имат много по-висока стойност за класирането на хотела ви в резултатите на търсачките, отколкото например линковете от търговски директории. Нещо повече – чрез подобни партньорства вие си осигурявате „посланици“ на хотела, които работят в местните културни и развлекателни институции.

Предложете безплатен престой в хотела на изявени туристически блогъри и журналисти
Повечето хотелиери не се замислят за такава възможност, защото смятат, че този тип маркетинг е запазена територия на известните дестинации и големите хотели. Всъщност, това може да бъде един много успешен канал за средно големи и дори малки хотели, в зависимост от района, концепцията и нивото на услугите, които предлагат. Етикетът в отношенията хотел – блогър изисква да не настоявате за положителна публикация, още по-малко да се опитвате да диктувате нейното съдържание. Представете вашия хотел в най-добра светлина и оставете блогъра да сподели с последователите и читателите обективното си мнение. По-вероятно е то да бъде добронамерено, отколкото откровено критично Ако се чудите, как да намерите травъл блогъри, които публикуват материали, свързани с места и хотели в България, ето една отправна точка>>

Непрекъснато подобрявайте уебсайта си и се постарайте да направите резервациите през него колкото се може по-лесни за гостите
Какво виждате най-напред, когато влезете в сайта на Booking.com? Точно така – полета, в които да въведете дестинацията, която ви интересува, датите на настаняване и напускане и броя гости. При положение, че във вашия сайт няма нужда дори да предвиждате поле за избор на дестинация (тя се подразбира), остава да намерите начин, заедно с вашите уеб дизайнери, да направите резервацията колкото се може по-бърза и лесна за гостите.

Във връзка с цялостния дизайн на уебсайта, постоянно си задавайте въпроси, като „Доколко навигацията на сайта е лесна и удобна за посетителя? Отговаря ли съдържанието на страницата на въпросите, които би си задал потенциалният гост на хотела преди да направи резервация? Достатъчно ясно ли са видими специалните ни оферти?“. Колкото по-бързо и лесно се ориентира посетителят на вашия сайт, толкова по-вероятно е да резервира директно при вас, вместо в крайна сметка да го направи през някоя онлайн туристическа агенция, а вие да й дължите 15-20% комисионна за резервацията.

Намерете си (млад) технически грамотен човек, който да се погрижи за присъствието ви в социалните мрежи
Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Google plus – социалните мрежи са необятни, а възможностите, които предлагат на хотелиерите – изключителни. Затова, подсигурете си човек, който се чувства в свои води там и може бързо и адекватно да комуникира персонално с вашите настоящи и потенциални гости.