Няколко идеи как да привлечем и задържим качествени служители в хотела

В скорошното допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE), недостигът на персонал беше посочен като най-сериозното предизвикателство пред хотелиерите, от близо 40% от респондентите.

И макар това предизвикателство да няма универсално решение, тук споделяме няколко доказани и работещи идеи, които могат да ви помогнат за привличането и задържането на качествени служители.  

Търсете хора с отношение, не просто с опит

Колкото и да ви убеждават в противното от академичните среди, основните професионални умения в хотелиерството могат да бъдат придобити сравнително лесно и бързо в процеса на работата. Не така стои обаче въпросът с личното отношение към гостите. Предвид естеството на професията, служителите в хотела са в постоянен контакт с хора, съответно е задължително условие те да бъдат приветливи и услужливи. В противен случай рискувате дори един намръщен или свадлив служител да предизвика вълна от негативни коментари в сайтовете за резервации.

Какви лични умения са от съществено значение за доброто обслужване на госта? Можете да използвате метода WETCO, който подчертава най-важните „меки“ умения за персонала на хотелите – топлота, емпатия, способност за работа в екип, добросъвестност и не на последно място оптимизъм.

Предложете гъвкаво работно време

Макар да звучи неприятно за индустрията на хотелиерството, времената, в които можеше да се очаква служителите да работят шест и дори седем дни с по 9-10 часови смени са безвъзвратно в историята. Поколението Z има доста по-различна нагласа към труда в сравнение с милениълите и другите по-възрастни поколения. Едно от нещата, които това поколение цени най-високо в бъдещата си работа е възможността за гъвкаво работно време. Имате ли възможност да осигурите на служителите си 4-дневна работна седмица? А 6-дневна работна седмица, но с 4-часови смени? – това са два примера, които могат да предизвикат шок във вашия отдел „Човешки ресурси“, но преди да отхвърлите идеята имайте предвид, че големите хотелски вериги вече масово въвеждат подобни графици, с цел да бъдат с едни гърди пред конкуренцията.

Един пример – голяма част от служителите в отдел „Хотелско домакинство“ са жени с малки деца, така че осигуряването на гъвкаво работно време може да ви помогне да станете по-привлекателни при бъдещите интервюта за работа. Друг сходен пример са студентите и учениците в горните класове, които все повече хотелиери припознават като неразкрит потенциал, но които търсят възможности да съчетаят работата с учене.  

Използвайте препоръки от служителите си за набиране на нови попълнения на  екипа

Насърчете настоящите си служители да станат посланици на вашия хотел. Стимулирайте ги, включително материално, да канят приятели на интервюта и да споделят в социалните мрежи за настоящата си работа. Както при продажбите на дребно, личните препоръки са един от най-успешните инструменти за набиране на нови служители.

Създайте възможности за допълнителни приходи

Наред с гъвкавото работно време, възможността да осигурите допълнителни смени може да се окаже сериозна екстра в един бизнес, за който е характерно променливото и неритмично натоварване. Допълнителните смени са много удобни за тези ваши служители, които разполагат с време и желание за работа и с удоволствие биха ги разменили срещу допълнително възнаграждение.

Осигурете  перспективи за кариерно развитие

Макар и трудно изпълнимо при независимите хотели, но възможността за кариерно развитие се явява голям коз при привличането на нови служители. Хотелският бизнес е един от малкото, които могат да осигурят скоростно изкачване по кариерната стълбица, а скокът от рецепционист до фронт офис мениджър в някои случаи може да стане и за една година.

Тези идеи не са панацея, но пък биха могли да ви подскажат и други решения. Все пак имайте предвид, че особено след пандемията, хотелиерството е една от индустриите, която страда от хронична липса на персонал, в световен мащаб. Според American Hotel and Lodging Association (AHLA), само в САЩ в момента се търсят над 100 хил. служители в хотели, така че щом сте в този бизнес, това ще продължава да бъде ключово предизвикателство, с което ще трябва да се справяте.  

/Източници: Hotel Management, TestGorilla, Grant Thornton/