Няколко идеи, как да подобрите управлението на приходите

Ревеню мениджмънтът или ако трябва да използваме българския аналог – управлението на приходите, продължава да бъде най-мистериозната дейност в съвременния хотел. Това се дължи на спецификата на самата работа – да предвидиш правилната цена на определена стая в точно определен момент в бъдещето и да продадеш стаята на точния клиент. Хора, които са извън тази професия, понякога оприличават ревеню мениджмънта с гледането на кристално кълбо, но подобно на борсовата търговия и управлението на приходите е далеч от мистиката на оракулите – то изисква задълбочени знания, умение за работа с различни източници на информация и кураж за поемане на здравословен риск.

Ето няколко съвета, как да подобрите процеса на управление на приходите и да излезете от зоната на догадките, когато формирате цените на хотелските стаи за бъдещи периоди:

Поддържайте прецизна информация
Прогнозирането е дейност, която зависи от прецизната информация, така че поддържането на такава информация трябва да бъде от първостепенно значение за професионалиста, който се занимава с управление на приходите. И докато обемът на информацията, която постъпва в хотела, може да бъде плашещ, то най-съществената част от нея си остават основните индикатори (KPI), като заетост, цени на стаи, общи приходи, приходи от налична стая (RevPAR) и др. Добре би било, ако разполагате с тези данни от минали периоди, да ги включите при прогнозирането. Ако ли не – започнете да ги събирате и систематизирате още сега.

Научете се да анализирате данните
Историческата информация е най-добрият инструмент за прогнозиране, с който разполагате. И макар тя да не дава 100% гаранция, следете за повтарящи се модели в определени периоди, като например скок в търсенето в началото на юни или ръст в бизнес резервациите през декември. Заложете на вероятното повторение на тези модели и в бъдеще и го предвидете при ценообразуването. Други подобни модели могат да бъдат лошото време, икономическите рецесии и пр.

Следете за различните национални празници и по-важни местни събития
Коледа, Великден и другите национални празници трябва задължително да бъдат заложени при планирането на приходите. Същото се отнася до големите местни събития, като фестивали, спорни мероприятия и други. Освен ръста в резервациите около тези празници, не забравяйте да предвидите и спадовете в заетостта преди и след тях.

Следете конкурентите
Макар да звучи логично, учудващо е колко много хотелиери пропускат да следят, какво се случва в техния район. Ще прави ли скоро някои от съседните хотели реновация? Предстои ли да бъде открит скоро нов хотел наблизо? А дали някой няма да затваря? Всичко това са фактори, които биха повлияли на бъдещото търсене.

Следете за по-глобалните тенденции
Следенето на по-глобалните тенденции на пазара също е важно. Най-популярният пример е с връзката между икономическия ръст у нас и ръста на заетостта на бизнес хотелите – тенденция, която се наблюдава в момента в София, например. Други тенденции, които могат да бъдат полезни са ръстът или спадът в общия брой нощувки на съответния пазар, как се развива търсенето в съседните конкурентни дестинации и други.

Следва продължение…