Нов хотел с 60 стаи ще строят в Пловдив

© CNN

Фирма „Витус“ ЕООД на строителния предприемач Васил Караилански ще инвестира в строителството на нов хотел с 60 стаи в Пловдив. Хотелът ще бъде 8-етажен – с шест надземни нива, където ще бъдат разположени хотелските стаи, а също СПА център, ресторант и пиано бар, а също два подземни етажа – за паркинг.

Обектът се намира на бул. „Мария Луиза”, срещу църквата „Света Петка”.

Проектант на сградата, чието строителство се очаква да продължи 24 месеца, е „Проарх” на арх. Едвард Христов, съобщава в. „Марица“. Според проектантите на хотела, цитирани от изданието, „Различната етажност придава ефектен и пластичен обем на сградата. Окачените остъклени фасади отразяват околната среда и я правят по-ефирна и въздушна. А богато озеленените покриви допринасят за хармонията с тангиращия парк в съседство“. Главен изпълнител е фирма „Сиенит”.

© Google

Строителството на обекта ще протече при постоянно наблюдение от екип на Археологическия музей в Пловдив. Теренът е проучван обстойно през 80-те години от археолога Валентина Танкова. Разкрити са част от жилищен квартал и антична улица от римската епоха. Всички дребни находки са изнесени в музея още тогава. На място са останали предимно зидове, твърдят археолози. Находките датират обекта някъде около II-IV век от н. е.

Васил Караилански е по-известен с друга своя компания – „Микрон“, която се занимава с инвестиционна и строителна дейност. Теренът на бъдещия хотел е собственост на компанията от 1999 г.