Опасност от фалити на хотелиери, ако новите ограничителни мерки бъдат приети без програма за икономическа подкрепа, сигнализират от ВАНЕ

Ако бъдат приети в предложения от здравния министър вид, новите анти-ковид мерки ще нанесат тежък, а в някои случаи и фатален удар върху много хотели, чийто бизнес през последните месеци едва се посъвзе от извънредното положение напролет, алармират от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (ВАНЕ) в отворено писмо до премиера, ресорните министри на икономиката, туризма, здравеопазването, труда и социалната политика.

Без програма за икономическа подкрепа на бизнеса, мерките ще доведат до:
• масови фалити на хотели.
• фалити на редица свързани с хотелите бизнеси – производители на храни и напитки, търговски и транспортни фирми, доставчици на продукти и услуги за оперативното функциониране на хотелите, доставчици, изпълнители и подизпълнители за строителството и реновацията на хотели и много други.
• пълна катастрофа на и без това очертаващият се като незапомнено слаб зимен туристически сезон у нас.

Напомняме, че част от въпросните мерки предвиждат повторно затваряне на заведенията за хранене, в това число на хотелски ресторанти и барове.

Хотелите продължават да бъдат безопасни, но какво от това?
Скорошно допитване на ВАНЕ до бранша показва, че в България няма нито един случай на заразяване с коронавирус в хотел, което е показателно за сериозността, с която хотелиерите се отнасят към безопасността на гостите си.

От друга страна, продължава писмото, хотелският бизнес е комплексен бизнес, който включва различни, работещи в синхрон „компоненти“, като един такъв компонент са хотелските ресторанти. Ако тези ресторанти бъдат принудени да затворят, в много случаи това ще доведе до затварянето и на самите хотели, защото те няма да има възможност да осигурят изхранване на гостите си, които ползват нощувки.

Това вече се случи напролет, по време на извънредното положение, когато заради забраната за функциониране на ресторантите и спа центровете, много хотели затвориха, а екипите им, създавани с години, трябваше да отидат на трудовата борса.

Ако отново се стигне до забрана за функциониране на заведения към хотели, социалната цена на мерките ще бъде изключително висока – хиляди служители, оставени без препитание, които едва ли биха приели доводите, че всичко това всъщност се прави за тяхно добро.

Анти-ковид мерки без антикризисна програма за бизнеса – формула за неуспех
От Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели настояват, ако все пак бъде взето решение за пълна забрана за работата на заведения, спа, фитнес и уелнес центрове, правителството да обяви конкретна програма с разумни икономически мерки за компенсиране на бизнеса и служителите, което ще позволи на хотелиерите да избегнат фалити, а заетите в сферата на туризма и свързаните бизнеси да запазят доходите си.

Такава програма би трябвало да включва:

  • За периода на действие на новите рестриктивни мерки, държавата да поеме издръжката на персонала на затворените със заповед бизнеси (ресторанти, спа центрове и пр.), в размер на 80% от доходите преди затварянето, а работодателят да бъде освободен от задължението за изплащане на оставащите 20% – с цел да се запази заетостта на хората.
  • Програмата „60/40“ да бъде удължена поне до април 2021 г. с опция за последващо удължаване – до 1 юли 2021 г., като тя да важи и за новооткрити през 2020 г. хотели.
  • До края на 2020 и за следващата 2021 г. да отпаднат таксите за категоризация, прекатегоризация или промяна на обстоятелства за туристическите обекти.
  • Освобождаване от такса смет и данък сгради на хотели, на които се налага да преустановят своята дейност в резултат на приетите противоепидемични мерки. Гратисният период да важи за времето, в което съответният хотел не е функционирал.
  • Мораториум върху вноските за главница и лихви по кредитите на юридически и физически лица в сферата на туризма за периода, в който са в сила мерките, плюс един месец допълнително, което е необходимо време за рестартиране на дейността на хотелите.

От ВАНЕ напомнят, че туризмът традиционно създава поминък на десетки хиляди хора, включително на такива от малцинствата и в райони с традиционно висока безработица, което го прави един от социално най-значимите сектори в икономиката.

В същото време, днес, туризмът и в частност хотелите са поставени „на командно дишане“, заради липсата на международни пътувания, а и заради заповед РД-01-651/ 11.11.2020 г. на здравния министър, с която бяха наложени драстични ограничения за провеждането на обществени мероприятия – конференции, семинари и изложения, което пък доведе до масови анулации на всякакви събития в хотелите.

Бизнес, в очакване на адекватни решения
Без да се пренебрегва сериозността на епидемиологичната обстановка и необходимостта от решителни действия за гарантиране на здравето на хората, ВАНЕ апелира, правителството да създаде механизъм, чрез който не просто да подкрепи, но буквално да спаси бизнеса и заетостта в хотелите.

Дали гласът на хотелския бизнес ще бъде чут и хиляди заети в хотелския бизнес ще запазят работата си предстои да разберем днес – 25 ноември 2020 г., когато се очаква и решение на правителството по предложените мерки.