Напредва строителството на най-големия подводен ресторант в света

Пет и половина метра под повърхността на Северно море, почти в най-южната част на Норвегия е в пълен ход строителството на Under – най-големият подводен ресторант в света.

Дългата 33 метра бетонна конструкция беше потопена през юли тази година, а работата продължава с интериорното оформление, като очакванията са откриването да бъде през пролетта на 2019 г.

Необикновеният ресторант е по проект на известното норвежко архитектурно и дизайнерско бюро Snøhetta, а инвеститори са Gaute and Stig Ubostad, пише CNN Style.

След като бъде завършен, Under ще разполага със 100 места и обща вътрешна площ от 500 кв. м., разделена на три нива. За да се любуват клиентите на подводните гледки е монтиран голям – 11 х 4 м, панорамен прозорец.

Основното тяло на ресторанта е изработено от армиран бетон, за да издържи на суровите атмосферни условия по норвежкото крайбрежие. Както споделят от Snøhetta, първият проблем при проектирането е бил налягането на водата, но всъщност най-сериозното предизвикателство е, как конструкцията да издържи на вятъра и свирепите вълни. За целта, корпусът на сградата е изработен от бетон с дебелина половин метър и е леко заоблен, а акрилните прозорци са с дебелина цели 30 см.

В процеса на работа, дизайнът на ресторанта е претърпял множество изменения. Докато в началото са разглеждани много по-сложни форми, в края на краищата той се опростява и става съвсем семпъл. „Това е просто бетонна тръба, която вкарва хората от повърхността долу, под морската повърхност“, казват архитектите.

Строителството на 2500-тонната структура се извършва максимално щадящо за околната среда. Инвеститорите работят съвместно с морски биолози, като целта е впоследствие изцяло да бъдат възстановени условията, които са съществували преди потапянето на ресторанта. Отделно, неговата „черупка“ е изработена така, че да привлича мидите да се прилепят към нея той постепенно да се слее с околната среда.

Що се отнася до менюто на Under, то е поверено в ръцете на известния шеф-готвач Nicolai Ellitsgaard Pedersen, който ще заложи на местни морски специалитети, гъби, диви горски плодове, морски птици и диви овце, които се срещат в района.

Ресторантът приема резервации от април 2019 г., макар че е малко вероятно да се уредите с места преди средата на лятото. Домакините препоръчват първо да прегледате прогнозата за времето и да изберете период, в който то е възможно най-лошо, така че да се полюбувате на големите вълни и силния дъжд от едно приятно и уютно място.