Най-добрите хотелски проекти през 2019

Американското списание „Interior Design“ посочи своите фаворити сред новопостроените или реконструирани хотели за 2019 г. Три от тях са победители в конкурса Best of Year Award 2019, а четири имат почетни отличия.

Вижте в края на статията и поканата за архитектурния семинар, организиран съвместно от Хотелският форум, Bulgarian Association of Hotel Executives (BAHE) и изложението SIHRE на 28-ми януари.

Хотел TWA (Ню Йорк, САЩ)

Неработещият от години терминал на авиокомпанията Trans World Airlines (TWA) на нюйоркското летище John F. Kennedy отвори врати през 2019 г. като хотел TWA.

След като в продължение на години посреща милиони пътници от различни дестинации, през 2002 г. сградата по проект на известния архитект Ееро Сааринен бива изоставена. През 2005 г., екстериорът и интериорът й са включени в националния регистър на историческите места. След близо десетилетие възстановителни работи и след като в проекта се включва хотелиерът Tyler Morse – изпълнителен директор на MCR и Morse Development, който мобилизира 265 млн. долара инвестиции, старият терминал отваря врати през май тази година като хотел TWA.

Това не е просто обикновен хотел – собствениците са се опитали да пресъздадат цялата атмосфера на епохата на 60-те години на миналия век – в лобито се носят песните на Франк Синатра и Бийтълс, персоналът е в униформи на стюардесите на TWA, а един Lockheed Constellation е превърнат в уютен коктейл бар.

Съвсем заслужено, в 2019 Best of Year Award, хотел TWA спечели и наградата за най-добра хотелска трансформация.

Проектанти на хотела са Beyer Blinder Belle, INC, Lubrano Ciavara и Stonehill Taylor.

 

Solaz Los Cabos (Баха Калифорния, Мексико)


Курортът Solaz Los Cabos в Баха Калифорния (Мексико) е един свеж пример за стила „Мексикански модернизъм“. Това се дължи на факта, че негови проектанти са Sordo Madaleno Arquitectos – архитектурно бюро, основано през 1937 г. от Хуан Сордо Мадалено, познат като един от пионерите на този стил в Мексико.

През 2019 г., Solaz Los Cabos добавя към колекцията си от награди и „Най-добър курорт на годината“ от Best of Year Award.

 

Little Shelter (Чанг Май, Тайланд)


Архитектурата на хотел Little Shelter в Чанг Май (Тайланд) отдава почит на вековните местни строителни традиции и по-специално използване на дървени шингли за покривите на жилищните сгради. Проектантите от Department of Architecture Co правят модерен прочит на традиционния строителен елемент, като използват шингли както за покрива, така и за да създадат полупрозрачен и „преливащ“ ефект върху поликарбонатната фасада.

Награда – Най-добра фасада на годината 2019 и почетен статус за бутиков хотел.

 

Хотел Shinola (Детройт, САЩ)


Хотел Шинола в Детройт e собственост на едноименната компания за луксозни аксесоари. Проектът е на Gachot Studios и е номиниран за награда за най-добра хотелска трансформация през 2019 г.

 

Хотел Asbury (Асбъри парк, Ню Джърси, САЩ)


Хотел Асбъри разполага с 54 стаи и е част от луксозна 17-етажна жилищна сграда, от която се разкрива чудесна гледка към Атлантическия океан. Проектът е разработен съвместно от Anda Andrei Design, Bonetti/Kozerski Architecture и Handel Architects и печели почетно отличие в категорията „Бутиков хотел“.

 

Gloriette Guest House (Сопраболцано, Италия)


Един от най-интересните хотелски басейни през тази година е този на Gloriette Guest House, като на всичко отгоре този басейн се намира на…последния етаж на сградата. Хотелчето се намира в селцето Сопраболцано, до което се стига с фунивиа (кабинка за 35 души) от известното Болцано, което наричат „вратата към Доломитите“.

Хотелът с 25 стаи е по проект на NOA* Network of Architecture и е също с почетно отличие в категорията „Бутиков хотел“ на 2019 Best of Year Award.

 

Хотел Perry Lane (Савана, САЩ)


На пръв поглед, този хотел прилича сякаш е на повече от век. В действителност, хотел Perry Lane е съвсем нова сграда. Въпреки това, неговите интериори препращат към една забравена епоха. Проектанти на хотел Perry Lane са AvroKO.

 

Хотел Calimala (Флоренция, Италия)


Само на няколко крачки от катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ и площадът на Синьорията във Флоренция се намира хотел Calimala – едно от най-новите и най-свежите попълнения сред хотелите на красивия град – люлката на Ренесанса.

Хотелът с 38 стаи се помещава в palazzo, построено през 19 век, което преди това е изпълнявало функциите на офис сграда. Заслугата за ефектната трансформация е на архитекта Alex Meitlis.

 

Хотел Sonop (Намибия)


Сред безкрайната шир на пустинята Намиб, считана за най-старата пустиня в света, се намира хотел Sonop – част от белгийската бутикова верига Zannier Hotels. Sonop, което на африканс означава „изгрев“ не е точно хотел, а по-скоро група от 10-на просторни тенти, които изпълняват функцията на хотелски стаи, както и няколко спомагателни помещения – всички свързани помежду си с издигнати над терена платформи и пътеки.

Тук имаш чувството, че си на Марс – буквално нищо не помръдва в безкрайната шир. Това от друга страна носи усещането за безкрайност – както в пространството, така и във времето. Чувство, което всеки може да изпита срещу около 1200 евро на вечер на база all inclusive.

 

Layering Courtyard (Пекин, Китай)


В новата архитектура на Китай често може да се срещне преплитането на стилове – традиции с модерно звучене. Такъв е и случаят с хотел Layering Courtyard в Пекин (Бейджинг), при който проектантите от Archstudio са черели вдъхновение от традиционните за района siheyuan – композиция от няколко сгради с вътрешен двор.

Layering Courtyard е с площ от около 550 кв. м и е замислен като оазис в сърцето на огромния метрополис. Практически целият хотел е скрит от външни погледи и ориентиран към вътрешния двор, с изключение на оригиналната тухлена фасада от началото на 20-ти век, в която обаче са монтирани нови прозорци.

Дизайнът на хотела ще бъде тема на серия от събития, организирани от Хотелския форум през 2020
Архитектурата и дизайнът на хотела винаги са били една от централните теми на Хотелския форум. И докато в архитектурните издания, когато се представят подобни проекти, акцентът пада върху естетическите им достойнства, то на дискусиите, организирани от Форума, темата е пречупена през призмата на самите хотелиери. Казано накратко – как по-добрият дизайн може да продава по-добре хотела?

На 28 януари 2020 г. от 14:00 ч. в зала 4 на Интер Експо Център, Хотелският форум, Bulgarian Association of Hotel Executives (ВАНЕ) и изложението СИХРЕ организират семинар:

Разговори с хотелиери: как да създадем успешен хотел?

За повече информация и безплатна регистрация вижте тук >>