Най-добрите 10 хотела на 2017 г., според Dezeen


Онлайн изданието за дизайн и архитектура Dezeen направи селекция с най-интересните от дизайнерска гледна точка новооткрити през 2017 г. хотели. Представяме ви тази селекция по-надолу.

Alila Yangshuo (Китай) от Vector Architects

Vector Architects трансформират изоставена захарна фабрика в китайските планински район Янгшуо във ваканционен хотел с островърхи покриви, направени, така че да допълват съществуващата индустриална архитектура на комплекса.

Хотелът е разположен в седловина между две от карстовите планини, който правят района на Гуанси така популярна дестинация за туристите, търсещи живописни пейзажи.

 

Tulum Treehouse (Мексико) от CO-LAB Design Office

Дизайнът на тази къща за гости с пет спални в мексиканския курорт Тулум акцентира върху тучната тропическа зеленина наоколо. Интериорът е семпъл и максимално изчистен – погледът сякаш сам се насочва към палмите, които „надничат“ от всички прозорци.

 

The Krane (Дания) от Arcgency


Архитектурната фирма Arcgency превръща индустриален кран за въглища в пристанището на Копенхаген в в луксозно място за настаняване за двама, което освен всичко необходимо за комфортен сън, включва и частно СПА.

 

Хотел Eden Locke (Шотландия) от Grzywinski + Pons


Стени в пастелни тонове, плетени мебели и изобилие от зеленина са най-отличителните белези на интериора на хотел Eden Locke в Единбург (Шотландия), който нюйоркското студио Grzywinski + Pons проектира в контраст с неговия каменен екстериор от 18-ти век.

 

Хотел Anvil (САЩ) от Studio Tack


Базираното в Бруклин студио Tack трансформира западнал мотел от средата на 20-ти век в уютен хотел с 49 стаи, пръснати в няколко едноетажни и двуетажни постройки. Хотел Anvil се намира в планината Тетон, близо до националния парк Йелоустоун.

 

Хотел Ned (Лондон, Великобритания) от Soho House&Co и Sydell Group


Бивша банкова сграда в Лондон, проектирана през 1924 г. от известния архитект Едуин „Нед“ Лютенс бива реновирана и отваря врати като един от най-луксозните хотели в града – Ned. Вижте повече за този хотел тук >>

 

Хотел „At Six“ (Швеция) от Universal Design Studio


Явно от банковите офиси се получават добри хотели, защото и хотел „At Six“ е открит в бивша банкова сграда, построена в стил Брутализъм, в Стокхолм (Швеция). Хотелът е дом на една от най-големите европейски арт-колекции.

Хотелът с 343 стаи е открит след мащабна реновация на сградата по проект на Universal Design Studio.

 

Barceló Torre de Madrid (Испания) от Jaime Hayón


С този проект, испанският дизайнер Хайме Хайлон цели да пренесе посетителите в едно визуално пътуване през миналото на Испания. Ефектът е постигнат чрез комбинирането на арабски и мавритански елементи, гарнирани с характерната за дизайнера шеговита естетика.

Хотелът се намира в сграда от 1957 г. и привлича вниманието с микс от традиционни архитектурни елементи, изобилие от златисти тонове и сюрреалистични произведения на изкуството.

 

Casa Flora (Италия) от Diego Paccagnella


Повече от 20 италиански компании произвеждат поръчкови мебели за този мини бутиков хотел във Венеция. Casa Flora е стара къща, трансформирана в хотел от семейство Романели – собствениците на долепения до къщата хотел “Flora” и Diego Paccagnella – творческия директор на платформата за авторски мебели Design-Apart.

 

Koti (Франция) от Linda Bergroth


Koti е временен (pop-up) хотел, организиран от финландския институт в Париж, който цели да запознае французите с финландската култура и традиции. Проектът е на дизайнерката Linda Bergroth.

Гостите на хотела имат опция да нощуват в едно от шестте дървени бунгала и да закусват с традиционна финландска храна заедно, около обща маса, по проект на архитектурното студио Mattila & Merz.

/източник: Dezeen/